Nejdelší výpadek centrálního úložiště v historii elektronické preskripce

Nejdelší výpadek centrálního úložiště v historii elektronické preskripce

Datum 19. 1. 2022 si nejeden lékárník zapíše do své paměti jako den, který by radši neprožil. Tisíce lékárníků a statisíce pacientů nemohly v lékárně vyřešit výdej léků kvůli výpadku centrálního úložiště eReceptů, který trval více než pět hodin. Česká lékárnická komora rychle a operativně informovala o nastalé situaci na webové stránce komory i sociálních sítích a intenzivně komunikovala s médii. Jako podklady pro vyjádření k aktuálnímu stavu využila tisková mluvčí komory velmi často interní komunikaci se členy komory – telefonickou, e-mailovou, ale především tu na uzavřeném facebookovém profilu ČLnK. Všem členům, kteří se na komunikaci podíleli, patří velký dík.
Přestože středa začala jako poklidný den, hned ráno, kolem půl osmé se objevila první informace o výpadku centrálního úložiště. Krátkodobé a lokální výpadky bývají poměrně časté, jenže toto nebyl ani krátký ani lokální případ. Výpadek se během několika minut rozrostl do obřích rozměrů. Ranní vtip viceprezidenta ČLnK Martina Kopeckého na Twitteru, ač byl trefný, už nevypadal tak vtipně a situace začala být vážná.

Důležité bylo co nejdříve lékárníky i veřejnost informovat o výpadku. Nejrychlejší formou bylo průběžné zveřejňování aktualit na webu i sociálních sítích komory. Tisková mluvčí, prezident i viceprezident také průběžně odpovídali na dotazy médií a poskytovali komentáře k vývoji situace. Jako vždy, i tentokrát byla součástí zpráv ČLnK žádost o trpělivost pacientů a jejich shovívavost vůči lékárníkům, kteří za vzniklou situaci nemohou.

Komora také při podobných situacích žádá informace ze SÚKL, kterému zároveň nefungovala ani infolinka ani webové stránky. Přesto se tiskové mluvčí telefonicky podařilo spojit s pracovníkem oddělení elektronické preskripce a získat informaci, že by centrální úložiště mělo být opět funkční v 9:15. Tím však komunikace opět utichla. ČLnK vždy komunikaci se SÚKL iniciuje a žádá zpětnou vazbu. Ve středu už žádné nové informace mimo ty, které byly zveřejněné na webu epreskripce nebo na sociálních sítích, od Státního ústavu pro kontrolu léčiv nedostala.

Lékárníci zažívali v lékárnách perné chvíle. Tak jako při předchozích výpadcích doufali, že půjde o krátkodobou záležitost a že svým pacientům maximálně doporučí procházku v okolí nebo návštěvu cukrárny, aby se mohli pro léky do lékárny vrátit za pár desítek minut. Jenže místo krátkodobého výpadku nastalo 5hodinové “peklo”, jak situaci popsali někteří lékárníci na svých sociálních profilech. Termín obnovení provozu CÚeR byl jeho provozovatelem neustále posouván: na 9:45, na časový horizont “v desítkách minut”, atd.

Přestože by se mohlo zdát, že řešením výpadku je možnost lékařů vypsat listinný recept nebo výdej pomocí tzv. záložního úložiště, většinou se stejně pacienti ke svým lékům nedostali. Do lékárny totiž nechodí mnozí hned od lékaře, ale se zpožděním i několika dní, tedy i ve středu dopoledne chodili pacienti s identifikátory nebo dokonce jen s občanskými průkazy a žádali své léky. Mnoha lékárníkům se nepodařilo do záložního úložiště vůbec připojit. V záložním úložišti také nejde načíst elektronické recepty pomocí občanského průkazu, na který spoléhají někteří předepisující lékaři. Mnoho lékárníků se zaseklo i na uzavírání výdeje v záložním úložišti. A mnoha dalším se podařilo přivodit si další infarktovou situaci pokusem o digitalizaci listinného receptu. O tom, že mnozí lékaři – i po dvou letech od změny – vystavovali dvoupoložkové listinné recepty, které jsou podle Ministerstva zdravotnictví neplatné, se už ani nechce člověku zmiňovat, tím spíš, že při poslední příležitosti ke změně počtu položek ČLnK navrhovala, aby i listinné recepty byly znovu dvoupoložkové, ale stát návrh lékárníků odmítl.

Kritická situace v lékárnách zaujala mnoho médií. Ta čerpala nejen z webu komory, jejího veřejného facebookového profilu a twitterové účtu, ale mnozí redaktoři kontaktovali tiskovou mluvčí telefonicky a žádali vyjádření komory nebo rozhovory s prezidentem či dalšími zástupci.

Komora vydala také tiskovou zprávu, ve které kritickou situaci popsala, upozornila na nedostatky záložního úložiště i problém s listinnými recepty. Zároveň i v tiskové zprávě pro média vyzval prezident ČLnK stát k tomu, že je potřeba vytvořit systémové řešení, jak mohou fungovat lékárny při výpadku úložiště, internetu či elektřiny. Takové  situace jsou životně nebezpečné a lékárníci musí mít možnost pacientovi lék vydat bez ohledu na tato technická omezení.

Výsledkem bylo téměř 50 mediálních výstupů, z nichž mnohé byly online a průběžně aktualizované. Podařilo se do nich prosadit zásadní informace, ať již o ne zcela funkčním záložním úložišti, nebo návrhu offline výdeje a návratu k dvoupoložkovému listinnému receptu. Většina médií tlumočila i žádost o shovívavost pacientů k lékárníkům, kteří se v situaci ocitli nevinně. Problému se věnovaly i televize - ČT, ČT24, TV Nova i Prima CNN.

Nastavení elektronické preskripce bohužel znemožňuje práci lékárníků v situacích výpadků CÚeR, internetu nebo elektřiny. ČLnK již od samého počátku vyžadovala takové řešení, které lékárníkům umožní, stejně jako lékařům, výkon jejich zdravotní služby i off-line. Do této chvíle se však vždy požadavek lékárníků setkal s bagatelizací. Po včerejší zkušenosti a s novým vedením Ministerstva zdravotnictví by ochota zodpovědných činitelů najít řešení mohla být podstatně větší. V tomto smyslu se v některých médiích vyjádřil i sám ministr zdravotnictví.
 
Závěrem děkujeme všem kolegům, kteří se podíleli na interní komunikaci, své zkušenosti sdíleli na sociálních sítích, podávali nám aktuální informace z terénu, bez nichž bychom se neobešli. Také děkujeme za vaše osobní poznatky a příběhy, které nám poskytnete. Zajímavé pro nás budou také informace o dozvucích výpadku i další postřehy, které můžete posílat na adresu bazantova@lekarnici.cz.
 
Za pracovní skupinu pro PR
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK

Mediální výstupy:
ČT1 Události (19.1.) 
Aha! (19. 1.)  
Deník (19. 1.) 
Novinky.cz 
Idnes.cz 
Lidovky.cz 
Blesk.cz - Koronavirus v Česku i ve světě 
Echo24.cz 
Eurozpravy.cz 
Denikn.cz 
Nasregion.cz 
Tyden.cz -
Moneymag.cz 
Zdravotnickydenik.cz 
Barrandov.cz 
Napsal-zivot.doktorka.cz 
Newsbox.cz 
Plzen.cz 
Mediprofi.cz 
ČT1 (19. 1.) - Události v regionech (Brno) 
ČT24 (19. 1.) 
Zdravotnickydenik.cz 
TV Nova Televizní noviny (19. 1.) 
CNN Prima News (19. 1.) - Zprávy z regionů 
Zprávy FTV Prima 
Právo (20. 1.)
Seznamzpravy.cz 
Blesk.cz 
Denik.cz 
ct24.ceskatelevize.cz 
tn.nova.cz 
Irozhlas.cz 
Zpravy.aktualne.cz 
Zpravy.tiscali.cz 
domaci.hn.cz 
Cnn.iprima.cz 
Itbiz.cz 
tnbiz.cz 
Msn.com 
Msn.com 
Msn.com 
CT24.cz 
ČT24.cz 
CT24.cz 
TV Prima/ CNN Prima News (19.1.)
ČRo Radiožurnál 
ČRo Dvojka 
Radio Impuls 

​Příloha:
Tisková zpráva




 

Sdílet článek:

Související články

  • Očekávané změny od 1. září 2024

    Očekávané změny od 1. září 2024

    Aktualizace 4. 7. 2024

  • Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií 1. 7. - 4. 7. 2024 Vybrali jsme z tn.nova.cz, Lidové noviny, TV Prima, apod.       [...]

  • Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Informace platné od 1. 7. 2024