Jak je to se „slovenským penicilinem“?

Jak je to se „slovenským penicilinem“?

13. 1. MZd v souladu s § 8 odst. 6 zákona o léčivech povolilo […]
13. 1. MZd v souladu s § 8 odst. 6 zákona o léčivech povolilo distribuci, výdej a používání neregistrovaného humánního léčivého přípravku. Informovali jsme zde.
 
18. 1. Vláda ČR schválila USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY č. 50 o souhlasu se stanovením podmínek úhrady ze zdravotního pojištění a ceny pro konečného spotřebitele antibiotických léčivých přípravků mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví podle § 32c zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
 
Vláda I. souhlasí s dočasným stanovením podmínek úhrady ze zdravotního pojištění a ceny pro konečného spotřebitele antibiotických léčivých přípravků uvedených v příloze tohoto usnesení;
 
II. ukládá místopředsedovi vlády a ministru zdravotnictví vydat mimořádné opatření pro antibiotické léčivé přípravky uvedené v příloze tohoto usnesení. Provede: místopředseda vlády a ministr zdravotnictví
 
V příloze usnesení jsou vyjmenovány tyto léčivé přípravky:
 
Název léčivého přípravku - Doplněk názvu - Země původu
 
V PNC 500 - TBL FLM 30X500MG - Slovensko
 
V PNC 750 - TBL FLM 20X750MG - Slovensko
 
AZITROMICINA AZEVEDOS 500 MG - TBL FLM 3 - Portugalsko
 
TROZAMIL 500MG, - TBL FLM 3 - Itálie
 
AZITROMICINA BLUEPHARMA 500 MG - TBL FLM 3 - Portugalsko
 
AZITROMICINA BASI 500 MG - TBL FLM 3 - Portugalsko
 
K 24. 1. mimořádné opatření z bodu II. nevyšlo - v něm budu stanoveny podmínky a výše konečné ceny výše uvedených léčivých přípravků. Podle věty druhé ustanovení § 32c odst. 8 zákona č. 48/1997 Sb. bude toto mimořádné opatření vykonatelné vydáním nejbližšího následujícího seznamu, který SÚKL vydává k prvnímu dni kalendářního měsíce (SCAU). Proto SÚKL zveřejní úhradu těchto léčivých přípravků až v SCAU od 1. 2.
 
Jak k těmto lékům přistupovat v lékárně z hlediska stanovení ceny?
 
Do 31. 1. 2023 jde o neregistrované léčivé přípravky, které nemají úhradu. Z hlediska cenotvorby se k nim přistupuje stejně jako k jakýmkoliv jiným neregulovaným léčivým přípravkům. Lékárna si může stanovit cenu podle svých pravidel. Pacient si do 31. 1. bude muset zaplatit plnou cenu tohoto léku.
 
Po 1. 2. 2023 bude jiná situace. Úhrada bude stanovena od 1. 2. 2023, zveřejněna ve SCAU a zobrazí se v systému e-Recept spolu s kódem, který bude těmto léčivým přípravkům přidělen. Přípravky budou mít plnou úhradu ze zdravotního pojištění a budou podléhat cenové regulaci. POZOR: Jejich konečná cena (a tím i odměna lékárny) se bude řídit tím, co bude uvedeno v mimořádném opatření MZd, nikoliv jako u jiných léčivých přípravků hrazených z veřejného zdravotního pojištění, které jsou regulovány na úrovni ceny původce a maximální výše společné obchodní přirážky.
Jakmile vyjde mimořádné opatření MZd s pravidly pro stanovení úhrady a konečné ceny LP, bude tento článek aktualizován.

Jak k těmto LP přistupovat v lékárně z hlediska výdeje v lékárenském informačním systému?
 
Vzhledem k tomu, že kódy přidělené těmto neregistrovaným léčivým přípravkům (9999902 pro V PNC 500mg a 9999903 pro V PNC 750mg) zatím nejsou v číselníku SÚKL, nelze jejich výdej na elektronický recept zaznamenat v CÚER (recept zůstává i po výdeji ve stavu "Předepsaný") a výdej na listinný recept digitalizovat. Postup pro výdej se v různých lékárenských informačních systémech (LIS) liší, proto pokud lékárna nemá zkušenosti s výdejem neregistrovaných LP, doporučujeme prostudovat návody k LIS, případně kontaktovat poskytovatele daného LIS.

 
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident
PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D., viceprezident
 
 
 

Sdílet článek:

Související články

  • Kontrolní přehled uzavřených DNCV a SoÚ k 1. 7. 2024 za VZP ČR

    Kontrolní přehled uzavřených DNCV a SoÚ k 1. 7. 2024 za VZP ČR

    Aktualizace k 17. 7. 2024

  • Očekávané změny od 1. září 2024

    Očekávané změny od 1. září 2024

    Aktualizace 11. 7. 2024

  • Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 9. 7. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 9. 7. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 9. 7. 2024