Omezení obsahu methylsalicylátu v kosmetických přípravcích

Omezení obsahu methylsalicylátu v kosmetických přípravcích

Nařízení komise (EU) 2022/1531 ze dne 15.září 2022, účinné od 17. 12. 2022 omezilo použití methysalicylátu v kosmetických přípravcích tak, že např. v přípravcích určených na kůži, které se neoplachují, je přípustný jeho obsah v koncentraci do 0,06 %. Výrobci a dovozci jsou povinni přijmout opatření ke stažení nevyhovujících kosmetických přípravků z trhu. Distributoři, jimiž jsou velkoobchodníci i maloobchodníci (dodávající konečným spotřebitelům), nesmí kosmetické přípravky prodávat, mají-li důvod se domnívat, že přípravek není v souladu s nařízením. To platí i pro lékárny.
Protože na kosmetických přípravcích nebývá koncentrace jeho složek obsažena, nemají distributoři (včetně lékáren) důvod primárně předpokládat, že výrobek obsahuje vyšší než povolenou koncentraci methylsalicylátu. Výrobci o chystané změně věděli s dostatečným předstihem, a proto lze vycházet z toho, že přípravky naskladněné v posledním roce jsou v souladu s nařízením. Stejně tak je distributor oprávněn předpokládat, že ohledně potenciálně vadných kosmetických přípravcích jej bude výrobce nebo dovozce přiměřeným způsobem informovat v rámci opatření ke stažení přípravku z trhu.

Informace o stahování kosmetických přípravků vydávané některým ze státních orgánů, na které jsou lékárny zvyklé u léčivých přípravků a SÚKL, poskytovány nejsou. Z opatrnosti lze doporučit u kosmetických přípravků naskladněných před delší dobou nebo pocházejících od výrobců, kteří v mezidobí např. zanikli a nelze od nich očekávat splnění povinnosti stahovat vadné přípravky z trhu, ověřit u dodavatele nebo z dostupných veřejných zdrojů, zda obsah methylsalicylátu nepřesahuje přípustnou koncentraci a vadné přípravky vyřadit z prodeje.
Jako zdroj informací mohou posloužit SZÚ, Národní referenční centrum pro kosmetiku, sdružení Prokos nebo Kosmetologická společnost.

Mgr. Dagmar Dubská, odborný konzultant
 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Kontrolní přehled uzavřených DNCV a SoÚ k 1. 7. 2024 za VZP ČR

    Kontrolní přehled uzavřených DNCV a SoÚ k 1. 7. 2024 za VZP ČR

    Aktualizace k 17. 7. 2024

  • Očekávané změny od 1. září 2024

    Očekávané změny od 1. září 2024

    Aktualizace 11. 7. 2024

  • Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 9. 7. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 9. 7. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 9. 7. 2024