Doporučení pro lékárníky – paracetamol, ibuprofen

Doporučení pro lékárníky – paracetamol, ibuprofen

Vzhledem k aktuálnímu dočasnému nedostatku monokomponentních paracetamolových léčivých přípravků a ibuprofenových léčivých […]
Vzhledem k aktuálnímu dočasnému nedostatku monokomponentních paracetamolových léčivých přípravků a ibuprofenových léčivých přípravků pro děti Česká lékárnická komora doporučuje všem lékárníkům, vedoucím lékárníkům a odborným zástupcům postupovat tak, aby bránili šíření paniky a vykupování léčivých přípravků jednotlivci, a to včetně zásilkového výdeje. 
 
Tyto léčivé přípravky by měly zůstat k dispozici pro akutně nemocné pacienty, kteří jiné léčivé přípravky užívat nemohou. Pro jinak zdravé dospělé pacienty lze nabízet kombinované varianty paracetamolu nebo ibuprofenu. 
 
Pacientům, kteří se chtějí zásobit, je vhodné vysvětlit situaci a pokusit se je přesvědčit, aby nutně nepožadovali nedostatkový monokomponentní paracetamol a spokojili se s jiným vhodným léčivým přípravkem. 
 
Je také důležité apelovat na pacienty, aby se, pokud jsou nemocní, chovali zodpovědně a zbytečně nepřispívali k šíření nemoci a zároveň aplikovali při léčbě respiračního onemocnění také režimová opatření.  
 
Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv lze v nejbližších dnech očekávat větší dodávku léčivých přípravků s obsahem paracetamolu pro dospělé (tablety po 500 mg), výpadek je tedy pravděpodobně pouze krátkodobý. 

Sdílet článek:

Související články

  • Kontrolní přehled uzavřených DNCV a SoÚ k 1. 7. 2024 za VZP ČR

    Kontrolní přehled uzavřených DNCV a SoÚ k 1. 7. 2024 za VZP ČR

    Aktualizace k 17. 7. 2024

  • Očekávané změny od 1. září 2024

    Očekávané změny od 1. září 2024

    Aktualizace 11. 7. 2024

  • Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 9. 7. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 9. 7. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 9. 7. 2024