Upozornění na možné zkrácení úhrady zaměněného léčivého přípravku s indikačním omezením

Upozornění na možné zkrácení úhrady zaměněného léčivého přípravku s indikačním omezením

VZP v některých případech krátí lékárnám úhradu zaměněných léčivých přípravků. V lékárně došlo k záměně předepsaného léčivého přípravku bez indikačního omezení za léčivý přípravek s indikačním omezením a výrazně vyšší cenou i úhradou. Podmínky pro záměnu (účinná látka, léková forma, cesta podání, bezpečnost, účinnost) byly splněny. Důvodem k záměně byl někdy výpadek předepsaného přípravku, jindy nižší nebo žádný doplatek pacienta.
Lékárny, jimž byla takto úhrada zkrácena, lze doporučit, aby postup VZP reklamovaly s odkazem na to, že záměna byla provedena v souladu se zákonem o léčivech, popřípadě na to, že záměnu byla povinna provést na žádost pacienta, který se v souladu s § 32 odst. 2 z. č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění domáhal léčivého přípravku s nižším doplatkem. Jinak je ale třeba se připravit na to, že zdravotní pojišťovna reklamaci nevyhoví. Proto je třeba přistupovat k záměnám léčivých přípravků s indikačním omezením a vyšší úhradou obezřetně. Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, advokát právní poradce ČLnK

Sdílet článek:

Související články

  • Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Informace platné od 1. 7. 2024

  • Methylrosanilinii chloridi solutio 0,5%

    Methylrosanilinii chloridi solutio 0,5%

    Státní ústav pro kontrolu léčiv upozorňuje provozovatele na doporučený postup přípravy a stanovení správné doby použitelnosti léčivého přípravku Methylrosanilinii chloridi solutio 0,5% v souladu s Českým lékopisem 2023.

  • Předpokládané zrušení úhrad od 1. září 2024

    Předpokládané zrušení úhrad od 1. září 2024

    Aktualizace 28. 6. 2024