Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

Podle statistik se s arteriální hypertenzí a přidruženými komplikacemi léčí po celém světě miliarda lidí.[1] Další statistiky poukazují na fakt, že pouze 54 % dospělých má hypertenzi diagnostikovanou a jen 21 % pacientů má vysoký krevní tlak pod kontrolou.[2] Zákeřné onemocnění si každoročně připomínáme 17. května na Světový den hypertenze. Pacienti si mohou nechat změřit krevní tlak ve většině lékáren a včasnou léčbou předejít závažným onemocněním.

V České republice žije zhruba dva a půl milionu osob s vysokým krevním tlakem.[3] Očekává se však další nárůst počtu nových pacientů. O arteriální hypertenzi hovoříme, pokud hodnoty krevního tlaku dosahují opakovaně 140/90 mm Hg, případně hodnoty vyšší.[4] Pro srovnání: optimální krevní tlak má hodnotu 120/80 mm Hg.

 „Arteriální hypertenze je závažné civilizační onemocnění. Je jedním z rizikových faktorů podílejících se na poškození cév aterosklerózou a vede k nedostatečnému prokrvení ostatních orgánů. Podle toho, který orgán je poškozen, hrozí riziko infarktu, selhávání srdce, mrtvice, poškození ledvin nebo jiná onemocnění. Mezi příznaky patří například bušení srdce, bolesti hlavy, závratě nebo únava,“ varuje Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory, a dodává: „Onemocnění se však bohužel velmi často neprojevuje vůbec, proto je stěžejní nezanedbávat preventivní prohlídky u lékaře a pravidelně si krevní tlak monitorovat.“

Mezi rizikové faktory hypertenze patří kouření, nadměrná konzumace soli a nezdravých potravin, nedostatek spánku, pohybu a nadměrný stres. Při stresu se totiž vyplavují látky, způsobující zúžení cév a zvýšení krevního tlaku. Nesmíme zapomínat ani na rodinnou anamnézu.

„Krevní tlak si můžete nechat změřit také v lékárnách. Některé lékárny se specializují na poradenství v oblasti kardiovaskulárních onemocnění, včetně hypertenze. Česká lékárnická komora ve spolupráci s Českou odbornou společností pro aterosklerózu vytvořila pro lékárníky garantovaný kurz Screening kardiovaskulárních onemocnění, po jehož absolvování lékárníci dokáží přispět k identifikaci rizikových pacientů a včas je odešlou na kontrolu k lékaři. U již léčených pacientů podporují jejich spolupráci při léčbě nebo umějí zlepšit jejich stav úpravou režimových opatření. Pacienti si samozřejmě mohou měřit tlak také sami doma, musí však dodržet zásady správného postupu, aby měření mělo výpovědní hodnoty,“ vysvětluje PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D., viceprezident České lékárnické komory.

Rozšířené specializované poradenství na základě garantovaného kurzu České lékárnické komory v současné době v České republice poskytuje 16 lékáren. Jeho součástí je nejenom měření krevního tlaku, ale také celkového cholesterolu. Cílem je včasný záchyt pacientů s možným kardiovaskulárním onemocnění. Časným zahájením léčby lze efektivně přispět ke snížení výskytu následných komplikací hypertenze. Česká lékárnická komora se bude prevenci a garantovaným kurzům věnovat i nadále, například během Dne lékáren, jenž se uskuteční v červnu 2024.

[1] https://www.nature.com/articles/s41440-024-01622-w

[2] https://www.nature.com/articles/s41440-024-01622-w

[3] https://www.ikem.cz/cs/arterialni-hypertenze/a-435/

[4] https://www.ikem.cz/cs/arterialni-hypertenze/a-435/

Přílohy:

Tisková informace

Sdílet článek:

Související články

  • Provoz centrálního úložiště elektronických receptů je omezen

    Provoz centrálního úložiště elektronických receptů je omezen

    Přibližně od 08:30 hlásí lékárny výpadky centrálního úložiště eReceptů. 

  • Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Pozvání do Studia 6, vysílání České televize, přijal prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Tématem rozhovoru byla právě [...]

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024