Konec prázdnin je ideální příležitostí k vytřídění lékárničky. Nepoužitelné léky patří pouze do lékárny

Konec prázdnin je ideální příležitostí k vytřídění lékárničky. Nepoužitelné léky patří pouze do lékárny

Spousta lidí se před dovolenou zásobí léky, které nakonec nespotřebuje. Než je však uloží do své domácí lékárničky, nabízí se zde všechny léky pečlivě projít a vytřídit ty nepoužitelné. Mezi ně přitom nepatří pouze ty s prošlou exspirací, ale také léky, které jsou znehodnocené tím, že zůstaly dlouho otevřené nebo byly špatně skladovány. To může být případ právě léků z dovolených.
Většinu léků je potřeba uchovávat do 25 stupňů Celsia, v létě ale často bývá mnohem tepleji, obzvlášť v přímořských letoviscích. Nesprávným skladováním mohou léky měnit svoje vlastnosti, ztrácet účinnost nebo dokonce být nebezpečné. Podobně tomu je i u léků po exspiraci. Léčivé přípravky po exspiraci mohou být méně účinné v důsledku postupného poklesu množství účinné látky v lékové formě, některé látky se mohou naopak degradovat na jinak účinné nebo přímo toxické meziprodukty. Změnám může podléhat i léková forma, například čípky se vlivem tepla roztečou a zcela znehodnotí. Probiotika, která jsou velice senzitivní na teplo, ztrácí účinnost. „Pacienti doma někdy léky hromadí, přitom zásoba chronicky užívaných léků na 3–6 měsíců je dostačující. Česká lékárnická komora doporučuje lékové zásoby, které mají pacienti doma, pravidelně procházet a kontrolovat, aby sebe nebo své blízké nevystavovali nebezpečí z užití znehodnoceného léku. Současně budou mít přehled o tom, které léky k dispozici skutečně mají, a nebudou tak například v období chřipek zaskočeni tím, že jsou doma veškeré léky na teplotu již po exspiraci. Ideální je domácí lékárničku protřídit dvakrát do roka, každý nepoužitelný lék je nutné správně zlikvidovat,“ říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory. Nepoužitelné léky jsou škodlivé pro lidi i zvířata a jejich nesprávná likvidace může mít zdravotní a ekologické důsledky. Léky nepatří do popelnice, sběrného dvora, ani do toalety. Čistírny odpadních vod nedokáží vždy léky spolehlivě odstranit a zbytky léků v řekách škodí vodním živočichům. Zbytky léčiv ve vodě navíc zvyšují náklady na vyčištění vody, aby se z ní mohla stát voda pitná. Proto Česká lékárnická komora dlouhodobě upozorňuje na potřebu ekologické likvidace nepoužitelných léčiv a apeluje na pacienty, aby odnášeli nepoužitelná léčiva jen a pouze do lékáren. Co se vrací do lékárny?
  • Nespotřebované léky – tablety, masti, sirupy, čípky, kapky do očí, individuálně připravované léky
  • Prošlé léky
  • Léky znehodnocené dlouhým otevřením nebo nesprávným skladováním
  • Nepoužitelné léky s integrovanou jehlou
  • Léky pro zvířata
  • Léčivé přípravky na odvykání kouření
  • Nepoužitelné léčivé přípravky ve formě náplastí
Léky však nejsou likvidovány přímo v lékárnách. V lékárnách na ně čekají speciální kontejnery, v nichž je do spalovny odveze certifikovaná firma. Tam jsou spalovány za velmi vysokých teplot s kontrolou emisí. Vše probíhá za specifických podmínek s odborným dohledem. Naopak nespotřebované doplňky stravy, včetně těch, které obsahují vitamíny a minerály, do lékárny nepatří. „Lidé často do lékárny chodí s nejrůznějšími doplňky stravy, ať už zakoupenými v lékárnách či na internetu, ty se však do lékárny vracet nemusí. Jelikož se jedná o různé výtažky z bylin a přírodní látky, u doplňků stravy nebezpečí toxicity, jako tomu je u léčiv, nehrozí. Stejně tak kosmetiku, obvazový materiál či zdravotnické pomůcky je možné vyhodit do běžného nebo tříděného odpadu,“ upřesňuje PharmDr. Veronika Orendášová, mluvčí České lékárnické komory.   Příloha: Tisková zpráva   Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. – 29. září 1991.  Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.   

Sdílet článek:

Související články

  • PORADA PŘEDSEDŮ OSL ČLNK, RK OSL A ČR OSL

    PORADA PŘEDSEDŮ OSL ČLNK, RK OSL A ČR OSL

    21. 4. 2024, hotel Occidental Praha, Na strži 1660/32, Praha 4 – Krč

  • Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 28. 8. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 28. 8. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 28. 8. 2024

  • Omezení preskripce léčivých přípravků s obsahem léčivé látky levofloxacin v lékové formě tablet

    Omezení preskripce léčivých přípravků s obsahem léčivé látky levofloxacin v lékové formě tablet

    Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o omezení preskripce LP.