Tisková zpráva  ČLnK ze dne 22. 11. 2012

Tisková zpráva ČLnK ze dne 22. 11. 2012

ČLnK varuje před násilnou generickou substitucí, jedná se o zneužití důvěry pacientů

Praha 22. 11. 2012 - Česká lékárnická komora se v reakci na článek Lékárny radí pacientům co koupit. Jdete pro aspirin, dostanete acylpyrinzveřejněný 20. 11. 2012 na iDNES.cz vyjadřuje k řádnému provádění tzv. generické substituce neboli možnosti lékárníka zaměnit pacientovi lék předepsaný lékařem za jiný lék. Česká lékárnická komora na problém zneužití Generické substituce upozorňuje dlouhodobě a nesouhlasí s tím, že jsou lékárníci nuceni vedením společnosti provozující lékárny používat vůči pacientům agresivní a nezákonné praktiky pro zajištění maximálního zisku.

Lékárník může se souhlasem pacienta zaměnit léky, pokud obsahují stejnou účinnou látku, ve stejné dávce, lékové formě a jsou stejně účinné a bezpečné. O této možnosti by měl pacienta vždy informovat. Kromě toho má možnost předepsaný lék se souhlasem pacienta nahradit jiným, opět se stejnou účinnou látkou, když předepsaný lék nemá na skladě a současně zdraví pacienta nezbytně vyžaduje okamžitý výdej léku. Pacient také může lékárníka požádat o výdej léku s nižším doplatkem.

Ve všech těchto případech se musí lékárník zdržet jakéhokoli nátlaku na pacienta. Lékárník může alternativy nabízet, ale nesmí je vnucovat, a to ani pod tlakem ze strany zaměstnavatele.

V článku zveřejněném na iDNES.cz se popisují způsoby záměn léčivých přípravků, které jsou v rozporu se zákonem. V článku se doslova uvádí, že provozovatel lékáren „umí přesvědčit pacienta, aby odešel s tím, co mu chtějí dát, a ne s tím, pro co si přišel“. V článku se také uvádí, že „nepřítomnost léčiva na lékárně umožňuje využití generické substituce a aktivní nabízení dostupných léčivých přípravků“.

Takto silově generickou substituci provádět nelze. Pro pacienta má být generická substituce možností volby. Popisované praktiky již z principu volbu pacienta vylučují, protože v lékárně je k dispozici pouze jeden léčivý přípravek s obsahem určité účinné látky, a lékárník pacientovi nenabízí alternativy, ale vnucuje mu svou vůli. Porušuje tím zákon již jen proto, že nepřítomnost léku v lékárně umožňuje náhradu jen, když pacient lék potřebuje ihned. K takovým situacím ovšem v praxi dochází jen vzácně.

Podle publikovaného článku provozovatel lékáren vnucujících pacientovi záměnu léčivých přípravků ani neskrývá svou motivaci a chlubí se, že navýšil poměr přesvědčených pacientů z 38 na 54 procent. Svévolným výběrem konkrétního léčivého přípravku ze skupiny léků se stejnou účinnou látkou obrat vybraného přípravku zvyšuje. Za to po jeho výrobci požaduje zpětné bonusy z ceny. Generická substituce je tímto způsobem zneužívána k čistě obchodním zájmům, k nimž nebyla zřízena.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:                    +420 724 130 383, chudoba@lekarnici.cz
PharmDr. Stanislav Havlíček, viceprezident ČLnK:             +420 724 782 632, havlicek@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., tiskový mluvčí ČLnK:                     +420 724 340 769, krebs@lekarnici.cz