Závazné stanovisko ČLnK číslo 4/2004

k výkonu povolání farmaceuta farmaceuty, kteří teprve získávají odbornou způsobilost
Podle zákona č. 95/2004 Sb. získávají všichni farmaceuti, kteří zahájili studium v akademickém roce 2003/2004 a dříve, odbornou způsobilost k výkonu zdravotnického povolání farmaceuta až absolvováním odborné praxe ve zdravotnickém zařízení v délce 36 měsíců v průběhu předcházejících 5 let nebo absolvováním specializace I. stupně v základním oboru.

Protože zákon přímo neupravuje postavení a způsobilost k výkonu povolání farmaceutů s ukončeným farmaceutickým vzděláním, avšak bez získané odborné způsobilosti, vydává představenstvo ČLK na základě § 2, odstavce 2, písmene i), zákona č. 220/1991 Sb. toto závazné stanovisko:

Lékárníci s ukončeným vysokoškolským farmaceutickým vzděláním, kteří nemají odbornou způsobilost k výkonu zdravotnického povolání farmaceuta podle § 10 zákona č. 95/2004 Sb. mohou toto povolání vykonávat pouze pod odborným dohledem.

Výkonem povolání lékárníka pod odborným dohledem se rozumí výkon činností, uvedených v § 10 odst. 2 zák.č. 95/2004 Sb., v rozsahu stanoveném lékárníkem oprávněným vykonávat povolání samostatně (§ 2 písmene e/ zák. č. 95/2004 Sb.).

Výkon činnosti lékárníka pod odborným dohledem se rozumí, že:

1/ po dobu nejméně 6 měsíců absolvování odborné praxe vykonává lékárník uvedené činnosti pod přímým vedením odborně způsobilého lékárníka; pod přímým vedením se rozumí za přítomnosti a podle pokynů odborně způsobilého lékárníka.

2/ po zbývající dobu odborné praxe může lékárník vykonávat uvedené činnosti samostatně v rozsahu stanoveném v písemném pověření odborně způsobilého lékárníka; písemné pověření musí být uloženo v ostatní dokumentaci lékárny.

V Praze dne 24. 09. 2004

PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory