Osvojte si zásady první pomoci a nebojte se zachránit život. Jak postupovat vám poradí také váš lékárník

Osvojte si zásady první pomoci a nebojte se zachránit život. Jak postupovat vám poradí také váš lékárník

Na druhou sobotu v září každoročně připadá Světový den první pomoci. Přestože alespoň základní znalost může v mnoha případech zachránit život, nemalá část populace ji neumí v krizových situacích použít. Se svou kampaní „Nebojte se zachránit život“ se proto k akci již potřetí připojí také lékárníci z celé České republiky. Od 9. do 15. září si mohou zájemci z řad veřejnosti v lékárnách osvojit základy první pomoci. Lékárníci a farmaceutičtí asistenti ve více než 500 lékárnách po celé ČR jim poskytnou základní odborné školení v kardiopulmonální resuscitaci, aplikaci adrenalinového autoinjektoru a zástavě masivního zevního krvácení. Pacientům bude také zdarma nabídnuta praktická brožurka s radami a základními postupy první pomoci.
Praha, 28. srpna 2019 – Letošní Světový den první pomoci připadá na 14. září a  díky České lékárnické komoře (ČLnK) se do ní zapojí také 535 tuzemských lékáren. „Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy bude první pomoc potřebovat nebo ji bude ve vyhrocené situaci poskytovat. Potenciální zachránce by měl znát základní pravidla, jak při poskytnutí adekvátní pomoci nejlépe postupovat, a přitom neohrozil sebe či další osoby. Kampaně ‚Nebojte se zachránit život‘ v předchozích dvou letech ukázaly, že s osvojením základů první pomoci mohou široké veřejnosti poradit také lékárníci,“ uvádí ke třetímu ročníku prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba, podle něhož se zapojení lékáren nabízí také z důvodu, že jsou pro pacienty nejdostupnějším zdravotnickým zařízením.
 
Znalosti v oblasti první pomoci jsou základ
Zdravotnická záchranná služba zasahovala v minulém roce u 7 937 resuscitací. Česká lékárnická komora proto také v letošním roce pokračuje ve spolupráci s firmou Teva Pharmaceuticals CR a pro své členy a farmaceutické asistenty připravila 45 seminářů praktického nácviku první pomoci. „První pomoc patří mezi základní dovednosti všech zdravotnických povolání, tedy i lékárníků. Je součástí nejen jejich pregraduálního i postgraduálního vzdělávání, ale také celoživotního v rámci garantovaných kurzů Komory,“ vysvětluje Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK, s tím, že obsah seminářů byl nově rozšířen o nácvik aplikace adrenalinového autoinjektoru a zástavy masivního zevního krvácení. Nedílnou a základní částí zůstává od roku 2017 osvojení základních technik kardiopulmonální resuscitace (KPR) včetně použití externího defibrilátoru.
 „Jsme rádi, že společnost Teva Pharmaceuticals CR už třetí rok podporuje kampaň ‚Nebojte se zachránit život‘. V tyto dny apelujeme na veřejnost, že poskytnutí první pomoci v situacích ohrožujících život je i laikem zvládnutelný výkon. Jsme rádi, že i touto formou můžeme přispět nejen k edukaci lékárníků, ale zejména k záchraně toho nejcennějšího, čím život jako takový je. Věříme, že třetí ročník kampaně přinese potřebnou osvětu a jsme rádi, že se na této kampani můžeme opět podílet,“ doplňuje Ing. Beáta Melichová, tisková mluvčí společnosti Teva Pharmaceuticals CR.
„V případě, že zachránci nehrozí smrt či vážné poškození zdraví, je poskytnutí první pomoci dokonce zákonná povinnost. Pokud má dotyčný alespoň základní teoretické znalosti a ovládá několik resuscitačních dovedností, není poskytnutí první pomoci, a to včetně kardiopulmonální resuscitace, příliš složité. Postupy první pomoci by proto měly patřit k základnímu vzdělání každého z nás,“ dodává MUDr. Jiří Pokorný, Ph.D., lékař se specializací anesteziologie-resuscitace a urgentní medicína, který je zároveň také odborným lektorem se zaměřením na poskytování neodkladné péče.
 
Lékárník, váš rádce ve zdraví i nemoci a také první pomoci
ČLnK se o rozvoj poradenství v českých lékárnách zasazuje dlouhodobě. „Lékárníci jsou nedílnou součástí primární zdravotní péče, proto se do podobných akcí zapojujeme pravidelně. Nechat si od lékárníků vysvětlit základy první pomoci je skvělá příležitost, jak se naučit zachránit to nejcennější co máme – život,“ říká Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK. V lékárnách zapojených do letošního ročníku kampaně bude pro veřejnost k dispozici praktická brožurka, v níž jsou popsány první kroky při záchraně života: jak vyhodnotit situaci a myslet na vlastní bezpečí, a jak správně postupovat při kompresi hrudníku a umělém dýchání. Seznam zapojených lékáren naleznete na této stránce. Nejbližší lékárnu zapojenou do kampaně Nebojte se zachránit život můžete vyhledat i prostřednictvím mobilní aplikace Lékárny v ČR.
 
Lekarnickekapky.cz – ověřené informace a praktické rady k první pomoci
Praktické rady k první pomoci během různých krizových situací zájemci naleznou také na pacientském webu www.lekarnickekapky.cz v sekci „Nebojte se zachránit život″. Web obsahuje několik článků popisujících život ohrožující situace i způsob jejich řešení. Aktuální je například článek týkající první pomoci při otravě houbami nebo informace týkající se anafylaxe, která vyžaduje neodkladnou první pomoc. Celoroční a zároveň nejčastější příčinou anafylaxe u dětí jsou alergie na potraviny. Až na dalším místě stojí léky, hmyzí jedy a další alergeny.   
Veřejnosti je také volně k dispozici edukační video s názornými ukázkami první pomoci v podání MUDr. Jiřího Pokorného, Ph.D., jež vzniklo za podpory společnosti Teva Pharmaceuticals CR.
 
 
 
Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. - 29. září 1991.
 
Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.
 

Tisková zpráva ke stažení ZDE
Tisková informace ,,Jak správně ošetřit rány" ke stažení ZDE

Leták_první pomoc
Logo_Nebojte se zachránit život


Foto_prezident ČLnK
Foto_viceprezident ČLnK
Foto_tisková mluvčí

Foto_1
Foto_2
Foto_3
Foto_4
Foto_5
Foto_6
Foto_7
Foto_8
Foto_9
Foto_10
Foto_11
Foto_12
Foto_13
Foto_14
Foto_15
Foto_16
Foto_17

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.