Vyjádření České lékárnické komory (ČLnK) k rezervám zdravotních pojišťoven

Vyjádření České lékárnické komory (ČLnK) k rezervám zdravotních pojišťoven

Praha, 6. srpna 2019 – Na účtech sedmi zdravotních pojišťoven v současnosti leží nevyužité finanční rezervy ve výši 55 miliard korun. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nově oznámila, že uvolní ještě letos na podporu zdravotnického systému přibližně dvě miliardy korun navíc. Podle ředitele VZP půjde zhruba 800 milionů do nemocnic, 900 milionů do ambulantní lékařské péče a zhruba 120 milionů na zajištění dostupnosti péče v regionech. Na podfinancovanou lékárenskou péči ale VZP úplně zapomněla.
„Vedle peněz určených pro nákup tzv. centrových léků v nemocnicích je potřeba finanční prostředky z rezerv směřovat také do samotných lékáren, na zaplacení nových, velmi nákladných administrativních povinností spojených s ověřováním léčiv a odborných úkonů ,“ říká prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.
 
K tématu spravedlivého využití finančních rezerv zdravotních pojišťoven se již dříve vyjádřili prezidenti České lékárnické komory, České stomatologické komory a České lékařské komory. V prohlášení vydaném po schůzce s předsedou vlády a ministrem zdravotnictví (konané dne 28. 6. 2019) se prezidenti shodli, že je potřeba, aby finanční prostředky poskytnuté nad rámec dohodovacího řízení byly rozděleny rovnoměrně. „Nesmí dojít ke znevýhodnění soukromých lékařů, stomatologů a lékárníků vůči státním a krajským zdravotnickým zařízením, která na rozdíl od soukromých podnikatelů dostávají na investice i provoz nejrůznější dotace,“ upozorňuje prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.
 
 
Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. - 29. září 1991.
 
Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.


Tisková zpráva ke stažení ZDE

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.