Vyjádření prezidenta České lékárnické komory k výsledku dohodovacího řízení

Vyjádření prezidenta České lékárnické komory k výsledku dohodovacího řízení

Během posledního dne dohodovacího řízení (19. 6.) došli nakonec zástupci lékárníků a zdravotních pojišťoven ke shodě. Z letošních 14 korun na signální výkon výdeje receptu se úhrada navyšuje o jednu korunu. Nadále však zůstává platná i limitace, přičemž referenčním rokem bude nově rok 2018.
Praha, 19. června 2019 - Dohoda i pro nadcházející rok počítá  s pokračováním fondu na podporu lékáren v nedostupných oblastech, který byl zřízen již v letošním roce. Pojišťovny na fond přispějí opět částkou ve výši 48 milionů, přičemž bude podpora určena i pro odloučená pracoviště. Nově budou zvýhodněny také lékárny, které poskytují 24hodinovou pohotovostní službu. Pro jejich podporu bude zřízen desetimilionový fond. Dohoda přináší také drobné změny ve výpočtu ceny magistraliter přípravků zohledněním části nákladů, které mají lékárny s manipulací s obaly a kontrolou magistraliter surovin. Konkrétně bude v příštím roce umožněna 15% přirážka k nákupní ceně u chemicky definovaných látek a 25% u léčivých přípravků a směsí a 15% na obalový materiál.
 
„Výsledek dohodovacího řízení vnímám spíše jako vynucenou dohodu zástupců segmentu lékárenské péče, kteří na poslední chvíli podlehli výhrůžkám zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví. Ve svém výsledku totiž půjde oproti stávajícímu stavu o navýšení necelých 100 milionů Kč za rok. To odpovídá pouhému 1% navýšení příjmů lékárenské péče za výdej léčivých přípravků na lékařský předpis. Při zprůměrování této částky na jednu lékárnu nebo výdejnu půjde o směšné cca tři tisíce Kč za měsíc. Jde o nicotnou částku, která nikterak nezohledňuje náklady spojené s povinnostmi ověřování léčiv apod. Zejména veřejné lékárny tak nadále budou mít problémy financovat rozvoj svých IT technologií, vzdělávání lékárníků a farmaceutických asistentek a nebudou mít dostatečné finanční prostředky na stanovení spravedlivé odměny svým zaměstnancům, jako je tomu v ostatních segmentech zdravotnictví. O přetrvávajícím podhodnocení lékárenské péče chci nyní jednat přímo s předsedou vlády. Je pro mě nepřijatelné, aby zdravotní pojišťovny na svých účtech hromadily desítky miliard Kč i na úkor dalšího rozvoje lékárenské péče ve prospěch obyvatel naší země. Mrzí mě samozřejmě i určitá nejednota v přístupu jednotlivých zástupců segmentu lékárenské péče. To se v příštím období již nesmí opakovat. Česká lékárnická komora má proto ambici se příští rok dohodovacího řízení přímo účastnit,“ uvedl k výsledku dohodovacího řízení prezident České lékárnické komory, PharmDr. Lubomír Chudoba.


Tisková zpráva ke stažení ZDE.


Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. - 29. září 1991.

Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.