Česká pošta  se chystá ohrožovat zdraví obyvatel

Česká pošta se chystá ohrožovat zdraví obyvatel

Tisková zpráva ČLnK ze dne 10. 7. 2014
 
 


 
Praha, 10. července 2014 - Česká republika i Evropská unie dlouhodobě prosazují v lékové politice opatření, která zvyšují bezpečnost léčby pacientů. Týká se to všech činností při zacházení s léčivy, počínaje výrobou a konče výdejem pacientovi. Stejně tak zcela bez výjimky platí, že jsou léky zboží zvláštní povahy a je třeba s nimi tak i nakládat. V naprostém rozporu s tím je avizovaná iniciativa České pošty, kterou má být založení tzv. "Poštovní lékárny". Přestože Česká pošta zcela zjevně nedisponuje příslušnými prostory ani personálem k poskytování zdravotních služeb, snaží se klamavým způsobem vyvolat ve veřejnosti dojem, že tomu tak je a že bude provozovat skutečnou lékárnu. Tedy zdravotnické zařízení, které je podle právních předpisů místem poskytování zdravotní péče farmaceuty a farmaceutickými asistenty, vysokoškolsky a středoškolsky vzdělanými a atestovanými odborníky. Zacházení s léky nepovolanými osobami a v nevyhovujících prostorách tak nelze kvalifikovat jinak, než jako hazard se zdravím obyvatel.
Úkolem pošty je poskytování poštovních služeb, k tomu je její personál v příslušných prostorách plně kompetentní. Návrh vedení České pošty na poskytování zdravotních služeb tímto personálem však není ničím jiným, než snahou o výdělek bez ohledu na následky, které mohou být doslova nedozírné.
Česká lékárnická komora odmítá praktiky České pošty, která si neustále hledá uplatnění v oborech, v nichž zásadně ohrožuje zdravotní stav obyvatel a důrazně doporučuje jejímu vedení, aby upustilo od hazardování se zdravím obyvatel a používáním klamavých praktik.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Michal Hojný, viceprezident ČLnK:                 +420 606 649 180, hojny@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., tiskový mluvčí ČLnK:         +420 724 340 769, krebs@lekarnici.cz


Tisková zpráva
 
 
 
 
 

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.