Nové kompetence farm. asistentů

Nové kompetence farm. asistentů

Dobrý den, uvažuje se v souvislosti s aktuálně schvalovanými novelami vyhlášek o rozšíření kompetencí farm. asistentů v souvislosti ověřováním pravosti/výdej např 100 balení Vaxigripu na žádanku-tj. přístup do systému/národní úložiště/ - v nemocničních lékárnách údajně již asistenti v neveřejných odděleních tyto přístupy mají/? A druhý dotaz v souvislosti s rozebíhajícími se aplikacemi na rezervaci léků/např. Moje Magistra/ přístup do centrálního úložiště nikoli za účelem výdeje, ale přenesení identifikátoru z objednávky do lékárenských systémů, následné vytištění průvodky a příprava léků pro vydávajícího magistra? Díky za odpověď.

Dobrý den, neuvažuje. Kompetence farmaceutických asistentů jsou dané. Co se týče ověřování pravosti a vyřazování FMD kódů je možné i farmaceutickými asistenty, například při ověřování pravosti 20mg omeprazolu. Co se týče druhého dotazu – toto je v kompetenci Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

PharmDr. Aleš Novosád

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?