Dotaz k převodkám

Dotaz k převodkám

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na převodky - lze ve stejných případech (výpadek a nevyužitelné zásoby) převádět suroviny a opiáty? Vztahuje se na to nějaký paragraf? Dle vyhl. o správné lék. praxi § 12 odst. 7 " v případě nutnosti výdeje registrovaného LP..." vyplývá, že suroviny se nemohou? Přeci nikdo si nebude zbytečně přidělávat práci s převodkami, to ustanovení má podle mě sloužit k tomu, aby si lékárna nenakoupila výhodněji vagon něčeho a převodkami si to nerozhodila mezi provozovny, ne? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, převádět léčivé a pomocné látky lze za podmínek podle § 79 odst. 9 zákona o léčivech:

(9)       Připravované léčivé přípravky, popřípadě léčivé látky a pomocné látky určené k přípravě léčivých přípravků, může lékárna odebírat i od jiné lékárny. V rozhodnutí vydaném podle zvláštního právního předpisu 71 lékárně, která léčivé přípravky připravuje nebo léčivé látky a pomocné látky kontroluje, však musí být rozsah přípravy, kontroly a odebírající lékárna výslovně uvedeny. 

K tématu opiátů - bavíme-li se stále o léčivých látkách, pak z převodů nejsou vyloučeny ani návykové látky, ale doporučuji si ověřit, zda má přijímající lékárna povolení k zacházení s návykovými látkami.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?