Novela vyhlášky o správné lékárenské praxi

Novela vyhlášky o správné lékárenské praxi

Dobrý den, v paragrafu č. 8 -označování LL, PL a LP je změna, že k číslu certifikátu, č. šarže se musí uvádět i doba použitelnosti. Nepochopila jsem, zda tyto LP mají potom tutéž dobu použitelnosti jako originální balení nebo zda je to pouze další identifikátor původního balení a doba použitelnosti se stanovuje jako doposud. Předpokládám, že se jedná o rozvažované LP. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud se ptáte na údaj o době použitelnosti vedle čísla certifikátu a čísla šarže, pak máte na mysli odst. 1 § 8 vyhlášky. Ten se netýká označování léčivých přípravků, ale jen obalů, v nichž se uchovávají léčivé látky, pomocné látky nebo směsi pomocných látek určené k přípravě léčivých přípravků. Doba použitelnosti podle tohoto odstavce se proto týká jen použitelnosti léčivých nebo pomocných látek nebo směsi pomocných látek.

Podle § 2 odst. 3 písm. a) platí, že při přípravě léčivých přípravků nelze použít léčivé látky a pomocné látky po uplynutí doby jejich použitelnosti. Tzn., že v této době můžete z těchto látek připravit léčivý přípravek. Použitelnost připraveného léčivého přípravku není závislá na použitelnosti látek, ze kterých byl přípravek připraven. S novelou vyhlášky ohledně samotné použitelnosti nedošlo k žádné změně.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?