​Dobrý den. Pracuje u nás farm. asistent se slovenským vzděláním, od MZČR má rozhodnutí, že povoluje účastníkovi řízení na území ČR výkon zdravotnického povolání farm. asistent pod odborným dohledem osoby, která má způsobilost k výkonu zdrav. povolání farm. asistenta bez odborného dohledu na dobu 3 let pro splnění adaptačního období. Dotaz: Může atestovaný lékárník trvale více jak 10 let pracující v lékárně nahradit toho farm. asistenta, který má dělat dohled?

Dobrý den, zákon č. 96/2004 Sb. o odborném dohledu říká toto:

Za výkon povolání pod odborným dohledem se považuje výkon činností, ke kterým je zdravotnický pracovník nebo jiný odborný pracovník způsobilý nebo ke kterým způsobilost získává, při dosažitelnosti rady a pomoci zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu těchto činností bez odborného dohledu a v rozsahu, který tento zdravotnický pracovník určí. Odborný dohled může vykonávat také lékař, zubní lékař, farmaceut, klinický psycholog nebo klinický logoped v rozsahu své způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání; rozsah těchto činností stanoví prováděcí právní předpis (konkrétně § 4).

Je tedy dle mne zřejmé, že i farmaceut je zde uveden (ve své době jsme i toto do zákona prosazovali, protože je to u naší profese logické a pro praxi vhodné) a v případě farmaceuta problém vůbec nevidím, neboť je zřejmé, že má kompetence vykonávat všechny činnosti farmaceutického asistenta (zcela jistě tomu tak není např. u lékařů). Tedy problém v odborném dohledu farmaceuta není,  jen je třeba naplnit podmínku „při dosažitelnosti rady a pomoci zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu těchto činností bez odborného dohledu a v rozsahu, který tento zdravotnický pracovník určí“.

Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?