Zásobování ambulance zz lůžkové péče léčivými přípravky z lékárny

Zásobování ambulance zz lůžkové péče léčivými přípravky z lékárny

Lze z lékárny základního typu zásobovat ambulanci zz lůžkové péče? Nebo je k tomu nutno mít schválenou lékárnu pro zásobování zz ústavní péče a tedy mít všechny místnosti a jejich velikosti dle vyhlášky?

Vyhláška č. 92/2012 Sb. říká, že:

"Základní provozní prostory lékárny jsou:
f) prostor pro výdej léčivých přípravků a zdravotnických prostředků zdravotnickým zařízením lůžkové péče, pokud jsou léčivé přípravky a zdravotnické prostředky těmto zdravotnickým zařízením vydávány,".
 
Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, říká v § 4/1, že "Zdravotnickým zařízením se rozumí prostory určené pro poskytování zdravotních služeb."
 
Takže, pokud jste schopen zaručit, že Vámi dodané léčivé přípravky nebudou z ambulance převedeny do lůžkové části, pak zvláštní prostor v lékárně nepotřebujete. Problém ale asi bude v tom, zda jste schopen to opravdu zaručit. Mohla by k tomu stačit nějaká rámcová smlouva s provozovatelem té nemocnice, resp. ambulance.
 
Pro jistotu jsme požádali SÚKL o vyjádření. SÚKL se s odpovědí výše ztotožňuje a dodává:
 
„Zvláštní prostor pro výdej zdravotnickým zařízením lůžkové péče podle § 9 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) a vyšší minimální plochu některých provozních místností nemusí mít lékárna v případě, že léčivé přípravky vydává výhradně pro jejich organizační jednotky – oddělení poskytující ambulantní nebo jednodenní zdravotní péči. Pokud by však konečným příjemcem takto vydaných léčivých přípravků byla lůžková oddělení, muselo by technické a věcné vybavení lékárny odpovídat lékárně zásobující zdravotnické zařízení lůžkové péče a příslušný poskytovatel lůžkové péče musí být uveden v souhlasném závazném stanovisku SÚKL vydávaném podle § 15 odst. 2 zákona o zdravotních službách.
 
Výdej léčivých přípravků na objednávky (žádanky) poskytovatelů zdravotních služeb je součástí kontrol prováděných Ústavem, jak v lékárnách, tak i kontrol zacházení s léčivými přípravky v odebírajících zdravotnických zařízeních poskytujících zdravotní péči, při kterých je rovněž prověřováno, zda rozsah skutečně poskytované lékárenské péče odpovídá technickému a věcnému vybavení lékárny a oprávnění vydanému podle zákona o zdravotních službách.“.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?