Dobrý den, dne 21.12.2017 odpovídal Mgr. MUDr. Maršík na dotaz ohledně preskripce e-receptu a klasického receptu od 1.1.2018 s tím, že nelze vydat e-recept s identifikátorem jako klasický když je na průvodce i razítko lékaře a podpis..Situace se doktorům pro letošní rok při předepisování e-receptů změnila a usnadnila. Platí tedy pro lékárny stále, že nemohou e-recept s identifikátorem a razítkem a podpisem lékaře od nového roku vydat jako klasický recept, např v případě výpadku uložiště nebo internetového připojení? A nelze tedy z e-receptu vystavit papírový výpis, třeba v případě, kdy je lék nedostupný a dorazí až po platnosti e-receptu?



Stále platí, že od 1. 1. 2018 lze eRecept vydat jen jako eRecept, nikoliv jako listinný recept. Tzn., že průvodka, opatřená identifikátorem eReceptu a dalšími údaji včetně razítka a podpisu lékaře, může být použita jen k výdeji na eRecept stažený z centrálního úložiště. Nelze na ni vydat jako na listinný recept, a tedy nestáhnout eRecept z úložiště a neodeslat do něj záznam o výdeji. Průvodka s identifikátorem není listinným receptem, ani když obsahuje všechny náležitosti listinného receptu.
 
Z eReceptu není možné pořídit listinný výpis. Lékárník má možnost prodloužit platnost receptu i při nastavení stavu eReceptu „Připravovaný“. Maximálně o dobu původní platnosti. Takto lze alespoň ve většině případů předejít vypršení platnosti před dodávkou léku do lékárny.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?