e-recept NEZAMĚŇOVAT

e-recept NEZAMĚŇOVAT

Dobrý den, mám dotaz k e-receptu, je-li uveden příznak NEZAMĚŇOVAT u léku s výpadkem dodávky výrobce. Např. nyní Omeprazol Actavis 100 cps. Telefonicky s lékařem jsme se dohodli, že je možno vydat Apo-Ome, ale úložiště mi i přes poznámky k přípravku recept neuložilo s tím, že nelze vydat nic jiného. Máme špatný software nebo opravdu nebudeme moci tyto záměny po dohodě s lékařem dělat a vše budeme vracet zpět?? Totéž např. předepsání neexistující velikosti balení, např. 100 tbl s příznakem nezaměňovat- nebudu moci dát balení na trhu dostupné např. 3x30?? Vyhláška přeci i přes příznak Nezaměňovat za dodržení podmínek záměnu umožňuje...


Dobrý den,
O tomto problému víme a mohu Vás ujistit, že bude v brzké době vyřešen. Dnešní stav kontrolních mechanismů porovnává „jen“ shodu s názvem a formou předepsaného LP a vydaného LP, v případě “NEZAMĚŇOVAT”.  Problémy ovšem může způsobit i mírně odlišný název téhož léku v lékařském a lékárenském SW. Proto nelze vydat např. Apo-Ome místo Helicidu. U příkladu 3x30 a 1x90 záleží právě na shodě názvu v SW lékaře a lékárny. Takže zaměnit někdy jde a někdy nejde. To je současný stav. . Na jednání se SÚKL zástupce SÚKL vyjádřil souhlas s požadavkem na odstranění mechanismů bránících lékárníkovi vydat jiný než předepsaný lék (s příznakem “nezaměňovat”) a  zároveň byl vysloven souhlas lékárníků s tím, že v případě výdeje jiného léčivého přípravku než byl předepsán, s příznakem NEZAMĚŇOVAT, uvedou do poznámky pro lékaře důvod takovéto záměny (např. výpadek dodávek LP). Je tedy třeba vyčkat na opravu kontrolních mechanismů Centrálního úložiště eRp.

PharmDr. Martin Kopecký
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?