Daňově uznatelá vydání zaměstnanců

Daňově uznatelá vydání zaměstnanců

Dobrý den. Prosím o radu, zda pokud jako zaměstnanec lékárny, který si musí podat daňové přiznání sám (příjem z pronájmu nemovitosti) si mohu odečíst i náklady na vzdělávání v oboru lékárenství, případně členský poplatek nutný k možnosti vykonávat povolání(zaměstnavatel nehradí ani neposkytuje volno). Že mohu paušálem automobil, to už vím. Je možné ev.uplatnit ještě nějaké další položky vzniklé ze závislé činnosti?



V rámci odpovědi na dotaz je stěžejní, zda daná osoba skutečně pracuje jako zaměstnanec lékárny na základě pracovní smlouvy nebo zda pracuje pro lékárnu na jako osoba samostatně výdělečně činná (na IČO).
V případě, že je o zaměstnance lékárny, pak aby bylo možné uplatnit náklady na vzdělávání v oboru lékárenství, pokud by byly splněny tyto podmínky:
  •  - Musí se jednat o rozšíření znalostí v daném oboru, využitelné v rámci své pracovní činnosti
  •  - Musí se jednat o zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb., a musí se jednat o zkoušky spadající do oborů, které jsou zveřejňovány v Národní soustavě kvalifikací
  •  - Nesmí být hrazeny zaměstnavatelem, ani si je zaměstnavatel nesmí uplatnit jako výdaj podle § 24 zákona o daních z příjmů
  •  - Maximálně je možné uplatnit částku ve výši 10 000 Kč (v případě osoby s těžkým zdravotním postižením až 15 000 Kč)
  •  
Bohužel činnost farmaceuta v lékárně a jeho další vzdělání není kvalifikací definovanou v Národní soustavě kvalifikací. Zkouška v dané oblasti není zkouškou ověřující výsledky dalšího vzdělávání dle zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. V systému kvalifikací se pouze uvádí tyto činnosti: chemicko-farmaceutický operátor či chemicko-farmaceutický analytik (pokud by se jednalo o zkoušky v tomto oboru, pak lze uplatnit výdaje s tímto související jako odčitatelnou položku)..
Z daného důvodu nelze uplatnit náklady na další vzdělávání v oblasti zdravotnictví jako odčitatelnou položku v souladu s § 15, odst. 8 zákona o daních z příjmů.
Co se týká členských příspěvků, pak rovněž tyto nesplňují výše uvedené podmínky, neboť se nejedná o rozšíření kvalifikace a současně nejde o kvalifikaci definovanou v Národní soustavě kvalifikací.
Zároveň je třeba podotknout, že pokud daná osoba pracuje na základě pracovní smlouvy jako zaměstnanec, není rovněž možné si uplatnit paušální výdaje na automobil.
V případě zaměstnance je možné si uplatnit výdaje související s:
  • Poskytnutými dary (např. krev, dar neziskovým organizacím definovaným v zákoně (např. dětem, na školství, sport) apod.
  • Příspěvky na penzijní a životní pojištění
  • Odečet úroků na hypotéku
  • Odborové příspěvky (zaplacené členské příspěvky zaplacené členem odborové organizace odborové organizaci, která podle stanov obhajuje hospodářské a sociální zájmy zaměstnanců)
 
V případě, že se jedná o osobu provozující svou činnost na IČO (tedy v rámci § 7 zákona o daních z příjmů), pak jak členské poplatek, tak i náklady na další vzdělávání je možné uplatnit jako daňově uznatelné výdaje, tzn. je možné o tyto výdaje snížit základ daně (pokud nejsou uplatňovány výdaje paušálem).
Současně v případě osoby podnikající na IČO je možné uplatnit buď skutečné výdaje na automobil či paušální výdaje (při uplatnění skutečných výdajů). Zároveň stejně jako v případě zaměstnance, je možné využit jako odčitatelnou položku od základu daně dary, úroky z hypotéčního úvěru, příspěvky na penzijní a životní pojištění, odborové příspěvky, apod.
 
V případě jakýchkoli dotazů, mne, prosím, kontaktujte.
S podzravem a přáním hezkého dne,
 
Hana Zubrová
FACTA
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?