Vlastní přípravky

Vlastní přípravky

Chtěla bych se zeptat, co musíme splňovat, abychom mohli v lékárně připravovat a pak volně prodávat jakékoliv vlastní IVLP pod názvem označujícím naši lékárnu - masti, sirupy, kapky, kosmetiku atd. A dále zda takovéto přípravky "z naší lékárny" můžeme nabízet i přes e-shop, případně prodávat prostřednictvím jiné osoby. Děkuji za odpověď!




Pro přípravu vlastních IPLP („specialit“) musíte splňovat stejné požadavky jako pro ostatní přípravu léků, viz zákon o léčivech a vyhláška o správné lékárenské praxi. Vybavení, certifikované suroviny, technologické předpisy, …
 
Nabízet přes e-shop můžete léky, které lze vydávat bez lékařského předpisu, včetně magistraliter přípravků. Samozřejmě musíte splňovat standardní požadavky pro zásilkový výdej (viz např. pokyn SUKLu LEK-16 Zásady zásilkového výdeje léčivých přípravků v lékárnách).
 
Nabízet léky prostřednictvím jiné osoby je možné pouze za podmínky, že jinou osobou bude jen jiná lékárna. Zároveň to obě lékárny musí mít uvedeno v osvědčení SUKLu.
 
Mgr. Hana Šnajdrová
 
PS: kosmetiku v lékárně vyrábět nesmíte. Pro výrobu kosmetiky existují samostatné legislativní předpisy a požadavky, např. nařízení Evropského parlamentu o kosmetických přípravcích nebo návod pro zkoušení ingrediencí kosmetických prostředků a pro vyhodnocení jejich bezpečnosti nebo ČSN EN ISO 22716 - Kosmetika - Správná výrobní praxe. Jsou tam také oznamovací povinnosti, požadavky na to, co má kosmetika obsahovat za informace na obalu, ….
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?