E-recept a výpis z e-receptu

E-recept a výpis z e-receptu

Dobrý den,mám dotaz na e-recept.Pokud si dobře vykládám vyhlášku č.54/2008Sb.,a č.84/2008Sb., tak správně vypsaný e-recept obsahuje pouze identifikátor (natištěný na papíře,v mobilu, mailu apod.).Neměl by obsahovat další údaje - informace o pacientovi,názvy a použití LP atd.(I když na stránkách SÚKLu je jako vzor použit Rp mající všechny náležitosti klasického receptu a pouze místo razítka a podpisu lékaře je identifikátor.) Pokud je pacientovi vypsán e-recept opatřený identifikátorem, ale zároveň obsahující všechny ostatní náležitosti klasického Rp včetně razítka i podpisu lékaře mohu ho vydat jako normální Rp? Neporušuji tím vyhlášku? A co SUKL? Ten považuje normální výdej na takovýto recept za nesprávný a chce, aby byl vydáván jako e-recept. Který výklad je správný? A související dotaz ohledně výpisu z e-receptu. 1.Mohu po výdeji části e-receptu vrátit originál e-Rp (resp.identifikátor)pacientovi? Pozná druhá lékárna, že už byl Rp. z části vydán? 2.Mohu mu vypsat výpis elektronicky? A má pak nový identifikátor nebo zůstane identifikátor nezměněný? 3.Mohu vypsat z e-receptu výpis ručně? Děkuji




Dobrý den
vyhlášku si vykládáte správně.
Pokud je pacientovi vypsán "klasický" recept se všemi náležitostmi a navíc obsahuje identifikátor elektronického receptu, jedná se de iure o dva totožné recepty a v souladu s legislativou mohou být vydány oba.
Vzhledem ke skutečnosti, že se ze strany lékaře jedná o akt, kterým má usnadnit přístup pacientovi k lékům i v lékárnách nepřipojených do systému, a zároveň usnadnit vizuální kontrolu pro vydávajícího farmaceuta, je vhodné považovat takový recept za papírovou a elektronickou kopii téhož.
Stanovisko SUKL, že se jedná výhradně o recept elektronický, lze považovat za názor, nikoliv za výklad právního předpisu. Výdej na papírový recept bez zohledění identifikátoru je správný a v souladu s platnou legislativou.
 
1. Pokud vydáváte na elektronický recept částečný výdej, můžete Identifikátor vrátit pacientovi.
2. Jestli lékárna, ve které dojde k dodatečnému výdeji pozná předešlý částečný výdej záleží na software té konkrétní lékárny a komunikačním nastavené s CÚeR. Doporuřuji tento dotaz vznést směrem k Ústavu.
3. Výpis z elektronického receptu udělat můžete a to jak papírový tak elektronický, pokud k tomu máte uzpůsobený software. Jeho nastavení a možnosti CÚeR doporučuji rovněž konzultovat s Ústavem.
 
PharmDr. Stanislav Havlíček

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?