Výpis na návykové hypnotika

Výpis na návykové hypnotika

Dobrý den, mohu rozpracovat recept nebo udělat výpis na návykové látky nespadající do kategorie návykových látek předepisovaných na recept s modrým pruhem? Myslím tím např. zolpidem, diazepam apod. Je jasné, že se nesmí psát na opakovací recept. Ale SUKL nám tvrdí, že se mohou vypsat pouze v případě, že vypíšeme celou položku. Je prý nepřípustné vydat pouze např.1 balení a 2 balení vypsat. Není prý ani dovoleno vydávat tuto položku postupně v jedné lékárně v rámci platnosti receptu. S vyjádřením SUKLu nesouhlasím. Kdo má pravdu a kde přesně mohu najít toto nařízení? Děkuji




Pravidla pro výpis jsou stejná, ať již se jedná o "běžný" LP či LP s návykovou látkou (samozřejmě mimo modrý pruh). Výpis vystavuji tehdy, pokud jednu ze 2 předepsaných položek nemám, či pokud nemám předepsaný počet balení.
 
Tvrzení SÚKLu, že nelze vystavit výpis na LP s návykovou látkou tehdy, pokud nemám předepsaný počet balení, je zcela absurdní. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že výpis mohu skutečně vystavovat pouze z výše uvedených důvodů.
 
Pravidla pro vystavování výpisu najdete ve vyhl. č. 54/2008 Sb.  - cituji:
 
§ 15
Výpis z receptu
(1) Není-li v lékárně k dispozici předepsaný počet balení nebo jestliže na receptu jsou předepsány 2 druhy léčivých přípravků, z nichž některý není k dispozici a ani nemůže být urychleně obstarán, vystaví lékárník na chybějící léčivý přípravek výpis z receptu s označením "Výpis". Při opakovaném výdeji podle § 6 odst. 4, nejedná-li se o poslední výdej, lékárník vystaví na vydávaná balení výpis z receptu, který slouží jako doklad pro účely kontroly nebo vyúčtování zdravotní pojišťovně.
 
je zřejmé, že SÚKLem deklarované omezení zde není.
 
Mgr. Jiří Kotlář
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?