Doplatek léku hrazený poukázkou

Doplatek léku hrazený poukázkou

Dobrý den,může pacient použít k doplacení léku na recept poukázky typu Flexipass apod. Děkuji za odpověď



Z odpovědi poskytovatele poukázek a stanoviska Koordinačního výboru Komory daňových poradců a Ministerstva financí vyplývá, že původní odpověď, že poukázky nelze používat na doplacení ceny léčivých přípravků, byla chybná.
 
Pan Tomáš Kopřiva, Ředitel Business Development, Sodexo Benefity na dotaz ČLnK odpověděl toto:
 
Vážení,
 
na základě vaši žádosti o vyjádření k možnosti úhrady léčivých přípravků prostřednictvím poukázek Flexi PASS, vám zasíláme toto stanovisko:
 
Poukázky Flexi PASS jsou vydávány v souladu s § 6 odst. 9 písm. d) zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů. Tento paragraf umožňuje zaměstnavatelům přispívat svým zaměstnancům na péči o jejich zdraví s daňovými výhodami. Aby zaměstnanec (a potažmo i zaměstnavatel) mohl využít daňových výhod, je potřeba plně respektovat literu zákona, tj. čerpat zdravotní služby poskytované výhradně zdravotnickými zařízeními, kam spadají i lékárny. Na základě Koordinačního výboru Komory daňových poradců a Ministerstva financí bylo vydáno stanovisko, ve kterém se uvádí, že využitím zdravotnického zařízení se rozumí i nákup celého léčivého sortimentu v lékárně, a tedy i léčivých přípravků.
 
Sodexo dále vydává poukázku Fokus PASS určenou pro zaměstnance ze státní správy (slovy zákona zaměstnance v "organizačních složkách státu a ve státních příspěvkových organizacích a příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky). Tento typ poukázek se sice také řídí výše zmíněným paragrafem, ale navíc ještě respektuje vyhlášku č. 114/2002 Sb. o fondu kulturních a sociálních potřeb. Tato vyhláška neumožňuje zaměstnavatelům uvedeným v závorce přispívat na celý léčivý sortiment lékárny, ale výhradně na "vitaminové prostředky pro zaměstnance a přispívat zaměstnancům na očkování proti chřipce, klíšťové encefalitidě a hepatitis A, pokud není hrazeno ze zdravotního pojištění".
 
Za poukázku Fokus PASS lze tedy nakoupit v lékárně omezenější sortiment než za poukázku Flexi PASS.“.
 
V odpovědi citované stanovisko Koordinačního výboru Komory daňových poradců a Ministerstva financí je přístupné na http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/prispevky-kv-kdp/dane-z-prijmu-a-ucetnictvi/06-26-01-05-2218.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík





__________________________________________________________________________
Zveřejněno dne 20. 5. 2016
Vzhledem k různorodým a četným reakcím na předchozí odpověď, že se poukázky Flexi Pass nemohou používat při placení léků, zasílá ČLnK žádost o vyjádření přímo provozovateli systému poukázek. Odpověď bude zveřejněna na webu ČLnK.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poukázky slouží ke snazší administraci daňových nákladů na stravování zaměstnanců. Nákup léčivých přípravků není stravováním. Proto není placení poukázkami možné. Obdobné doporučení poskytují i samotní provozovatelé poukázkových systémů. Informaci lze ověřit i u nich.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík
______________________________________________________________________________


20.5.2016
Nemůže.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík  
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?