Dobrý den, může dle legislativy odborný zástupce lékárny, který získal specializovanou způsobilost způsobem doplňující odborné praxe provádět zápisy do průkazu odbornosti lékárníkovi, který je zařazen do specializačního vzdělávání?

Záznamy do průkazu odbornosti provádějí podle jejich typu různé osoby podle § 23 odst. 2 zákona č. 95/2004 Sb.:

(2) Záznamy do průkazu odbornosti o

a) odborné praxi a o výkonu povolání na pracovišti provádějí zaměstnavatelé,

b) zařazení do specializačního vzdělávání provádí ministerstvo, popřípadě pověřená organizace,

c) absolvování jednotlivých částí vzdělávacího programu a splnění požadavků daných tímto programem provádí akreditovaná zařízení, která vzdělávací program nebo jeho část zajišťují,

d) výsledku vykonané atestační zkoušky provádí předseda atestační komise nebo jím pověřený člen atestační komise,

e) účasti na vzdělávacích akcích provádějí jejich pořadatelé,

f) doškolení při přerušení výkonu zdravotnického povolání provádí poskytovatel zdravotních služeb, u něhož doškolení probíhalo.

Podle tohoto ustanovení ani v jednom případě záznamy neprovádí lékárník ve funkci odborný zástupce.

 

Tentýž zákon uvádí trochu něco jiného než § 23 odst. 2 ve svém § 12 odst. 2:

Pokud farmaceut přerušil výkon povolání farmaceuta na dobu delší než 5 let v průběhu předcházejících 6 let, je povinen se bezodkladně po skončení přerušení výkonu povolání farmaceuta doškolit v rozsahu nejméně 60 pracovních dní na pracovišti pod vedením farmaceuta způsobilého k samostatnému výkonu povolání nebo zdravotnického pracovníka s příslušnou specializovanou způsobilostí, který vyhotoví o průběhu a ukončení doškolení záznam do průkazu odbornosti (§ 23), a pokud farmaceut nemá tento průkaz, vydá o průběhu a ukončení doškolení potvrzení.

 

Čili podle § 23 provádí záznam o doškolení poskytovatel a podle § 12 záznam provádí farmaceut, pod jehož vedením probíhá doškolení. Předpokládejme tedy, že záznam může do průkazu vyhotovit tento farmaceut. Ten musí způsobilý k samostatnému výkonu povolání, ale nemusí jít o odborného zástupce nebo vedoucího lékárníka. Stejně tak nebude podstatné, jestli tento farmaceut dosáhl specializované způsobilosti složením atestační zkoušky nebo doplňující odbornou praxí. Důležité by to bylo jen u činností, u nichž je výslovně požadována specializovaná způsobilost získaná atestací (samostatný výkon jiných činností v laboratořích než činností uvedených v § 10 odst. 2, činností při ochraně veřejného zdraví, v zařízeních transfúzní služby, na odděleních nukleární medicíny, klinického farmaceuta a pro výkon vzdělávací, výzkumné, vývojové a revizní činnosti).

 

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?