Dobrý den, je legálně správně, když je na receptu uveden místo razítka QR kód? Opakovaně k nám chodí naši pacienti z polikliniky Medifin, kde jim lékaři vystavují recepty,kde je uveden pouze QR kód místo razítka a tudíž to diskriminuje nás i naše pacienty. Děkuji za odpověď. Mgr.Hana Štěpánková, Lékárna Metro Háje



Povinnou náležitostí receptu je mj. otisk razítka s přesně určenými údaji a podpis lékaře. Povinnou náležitostí není QR kód.
 
Jestliže je na receptu místo razítka a podpisu QR kód, a na takový recept je v lékařem doporučené lékárně léčivý přípravek vydán, jde o nepřípustné směrování pacienta a o nezákonný výdej na recept s chybějícími náležitostmi.
 
Je jasné, že zabloudí-li pacient do jiné, než lékařem doporučené lékárny, třeba do té Vaší, nelze na takový recept vydat právě pro chybějící razítko a podpis. Jde o nekalé jednání. Nekalé je zejména ze strany lékárny, která na takový recept léky vydá. Lze totiž předpokládat, že mezi ní a lékařem existuje dohoda, na základě které je recept po výdeji doplněn o chybějící razítko i podpis, aby byl recept pro následnou kontrolu a pro předložení k úhradě na zdravotní pojišťovnu v pořádku. To také snižuje pravděpodobnost, že kontrolní orgán, SÚKL, tuto praktiku odhalí a potrestá. Přesto stojí za to podnět k prošetření na SÚKL podat.
 
Pokud chcete, aby podnět podala ČLnK, zašlete jí prosím bližší údaje, pokud možno včetně kopie zachyceného vadného receptu. ČLnK v takovém případě kromě podnětu na SÚKL vyzve i předepisujícího poskytovatele k tomu, aby recepty obsahovaly všechny náležitosti.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?