Zasílání dat na SUKL

Zasílání dat na SUKL

Otázka: Budeme otevírat novou lékárnu.(Resp. na nové IČZ provozovat lékárnu s jinou registrací v prostoru, kde doposud fungovala lékárna jiného provozovatele). Po proběhlých sporech, rozhodnutích soudu, dle současného správného výkladu legislativy: 1.máme povinnost zřídit si přístup do centrálního úložiště? 2.máme povinnost zasílat hlášení o výdejích léčivých přípravcích na SUKL? 3.pokud převezmeme příslušný router, který je majetkem SUKLu od dřívějšího provozovatele, máme pak výše uvedené povinnosti? Děkuji za odpověď.
Na všechny 3 otázky je odpověď „Ne“.

1. nemáte povinnost zřídit dsi přístup do CÚ.
(i když se pravděpodobně setkáte s přístupem Ústavu ve smyslu, že bez něho Vám nevydají stanovisko) 

2. nemáte povinnost posílat údaje o vydaných léčivých přípravcích, dokonce ani v případě, že si přístup zřídíte.
Názor ČLnK a SÚKL s MZd je rozdílný. S ČLnK už souhlasil Městský soud v Praze, ale konečné slovo bude mít Nejvyšší správní soud.

3. stejně jako u otázky 2 platí, že ani s přístupem do CÚ ani s routerem nemáte žádnou povinnost.

Jaké plynou z převzetí routeru práva a povinnosti není známo, protože k jeho předání nevím o existenci žádného smluvního ujednání. 
Za případnou škodu způsobenou tímto zařízením nenese jeho vlastník (ať už je to kdokoliv) žádnou zodpovědnost.
 
Zároveň si dovoluji nesouhlasit s vaším tvrzením, že router je v majetku SÚKL, není a SÚKL to opakovaně potvrdil.

Skutečný majitel je pravděpodobně firma NERPROSYS, která zanikla zhruba v období, kdy se otázka vlastnictví ukázala jako důležitá v auditu veřejných zakázek zadaných SÚKLem, přesně 31.7.2011. Tehdy se stala součástí jiné firmy, Vítkovice Machinery Groups, která je stoprocentně vlastněna akciovou společností Vítkovice a.s., o jejímž vlastnictví, zejména smerem k Rusku, média často spekulují.

PharmDr. Stanislav Havlíček




   

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?