„Bendovy kapky“ bez HVLP

„Bendovy kapky“ bez HVLP

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na přípravu kapek se složením Neomycini sulfas 0,05, Carbethopendecii brom. 0,0022, Xylomethazolini 0,005, Dexamthasoni trit. 1% 0,1, Natrii chloridi 0,05, Aq. purif. ad 10,0g. Jde mi hlavně o to, jestli je možné jednotlivé složky mít předpřipravené jako triturace, příp. s jakou dobou použitelosti. A také jestli je možné použít u Dexamethasonu trituraci s propylenglykolem. Děkuji. Mikulková


Připravené triturace (zásobní roztoky) určitě mít můžete.
U dexamethazonu lze použít trituraci s propylenglykolem, v nosních kapkách ta troška propylenglykolu nebude vadit.
Otázka použitelnosti je pouze na Vás, pokud vím, tak žádné stabilitní studie dělané nebyly (kromě dexamethazonu v propylenglykolu). Podle pokynu SUKLu (LEK-5, verze 5 - viz http://www.sukl.cz/lekarny/lek-5-verze-5?highlightWords=lek) maximálně  1 měsíc. S výjimkou dexamethazonu v propylenglykolu, který když je připravený a uchovávaný dle požadavků lékopisu, tak má použitelnost 6 měsíců. Pokud budete chtít delší použitelnost (u čekoholi), doporučuji si předem připravit argumenty, proč to děláte (např. odkazy na literaturu, vlastní stab. studie a podobně). To neznamená, že není nemožné dát delší použitelnost, jen byste měli vědět, proč si to troufnete udělat.
Mgr. Hana Šnajdrová

PS: připravené kapky mají použitelnost 1 měsíc (maximálně - dle LEK-5, verze 5), doporučuji tedy zvážit, jestli připravit triturace nebo jestli připravit rovnou více balení kapek.

PS2: pozor při taxaci při hromadné přípravě nebo při přípavě triturace

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?