Dobrý den, jakým způsobem může lékař prodloužit platnost receptu? Může tím způsobem, že napíše - doba platnosti do doby dodávky? Může recept omezit k určitému kalendářnímu dni- např. platnost do 30.11.2014? A ještě jeden dotaz, je možné v lékárně opravit délku platnosti receptu po telefonické dohodě s předepisujícím lékařem? Děkuji za odpovědi, Procházková



Dobrý den,
platnost receptu je popsána ve vyhlášce 54/2008 Sb.
Doba platnosti lékařských předpisů (1) Recept s předepsanými, a) antibiotiky a antimikrobiálními chemoterapeutiky platí nejdéle 5 kalendářních dnů počínaje dnem jeho vystavení, pokud nejde o léčivé přípravky pro místní použití, b) ostatními léčivými přípravky platí 14 kalendářních dnů počínaje dnem jeho vystavení, neurčí-li lékař jinak, nejdéle však 1 rok.
Lékař může prodloužit dobu platnosti ke konkrétnímu datu tím, že dobu platnosti receptu (datum ukončení platnosti) napíše přímo na recept.
Pěkný den.

 PharmDr. Martin Kopecký

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?