Rozsah přesčasů a odměňování přesčasů

Rozsah přesčasů a odměňování přesčasů

Pracuji v lékárně a mám hodně přesčasů. Na co mám právo?
Odpověď rozdělím na dvě části. Jedna se týká rozsahu přesčasů. Druhá pak odměňování přesčasů.
 
Rozsah přesčasů
Zaměstnavatel může přesčasy nařídit jen z vážných provozních důvodů. Maximálně na 8 hodin týdně a 150 hodin v kalendářním roce. Nad tento rozsah mohou být přesčasy zaměstnavatelem požadovány jen po dohodě se zaměstnancem. Pak nesmí rozsah přesčasů přesáhnout v průměru 8 hodin týdně v období 26 po sobě jdoucích týdnů (nebo v období až 52 týdnů, připouští-li to kolektivní smlouva). Do tohoto období se nezapočítávají přesčasy, za které bylo zaměstnanci poskytnuto náhradní volno. Zvláštní režim platí pro práce v nepřetržitém provozu v nemocnicích, ostatních lůžkových zdravotnických zařízeních a zdravotnických zařízeních záchranné služby.
 
Odměňování přesčasů
Zaměstnanci přísluší za práci přesčas vždy mzda. K té mu dále přísluší příplatek ve výši nejméně 25 % nebo místo tohoto příplatku náhradní volno v rozsahu práce přesčas. Náhradní volno je nutné poskytnout ve lhůtě 3 měsíců nebo v jinak dohodnuté době, jinak zaměstnanci přísluší již zmíněný příplatek. Pokud byla sjednána mzda již s přihlédnutím k případné práci přesčas, pak příplatek ani náhradní volno nepřísluší. Takto lze mzdu sjednat jen společně s rozsahem práce přesčas, k níž se při sjednání mzdy přihlíží, a to nejvýše v rozsahu 150 hodin za kalendářní rok. U vedoucích zaměstnanců lze takto rozsah přesčasů sjednat až na v průměru 8 hodin týdně v období 26 po sobě jdoucích týdnů (nebo v období až 52 týdnů, připouští-li to kolektivní smlouva).
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?