Dobrý den, firmou Fagron mi bylo sděleno, že surovina cloroxin už nebude k dispozici a jako náhradu lze použít clioquinol. Chtěla jsem se zeptat, jestli má stejný účinek, tzn. můžeme jí použít stejné množství jako cloroxinu. Dále jestli oxid zinečnatý musíme nahradit oxidem titaničitým jen v případě, že přípravek obsahuje vodu a v rozpisu clioquinol, ZnO, talek a synderman můžeme ponechat ZnO. A poslední dotaz - dal by se clioquinol použít i při náhradě Endiaron perorální suspenze. Děkuji za odpověď D. Chlubná
Kliochinol a kloroxin patří mezi chinolinolová antiseptika a jejich použití a antimikrobiální spektrum je obdobné. Není však vyloučeno, zda se objeví distributor farmaceutických surovin, který dodávku kloroxinu obnoví.
Používané koncentrace kliochinolu v krémech, mastech a tekutých zásypech se uvádí 2–10%, v případě použití na rány 0,5–3%.
Osobně bych nepřekračoval koncentraci 3%, pokud by se jednalo o aplikaci na rozsáhlé plochy.
Kliochinol je inkompatibilní se zásaditě reagujícími látkami, oxidačními činidly. Tvorba chelátů jak v případě kliochinolu tak dalších derivátů chinolinolu je u zinku relevantní v hydrofilních základech, a je možnost zvýšení pH do mírně alkalické oblasti a riziko oxidace. V bezvodých oleofilních základech je vliv na stabilitu méně relevantní.
Perorální podání kliochinolu je sice možné, avšak jedná se o látku rizikovější z hlediska vstřebání a nežádoucích účinků a proto paušální náhradu za kloroxin v tomto případě nedoporučuji.

PharmDr. Jan Hašek

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?