Daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti – členský příspěvek

Daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti – členský příspěvek

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně daně z příjmu fyzických osob, ohledně nezdanitelné části základu daně.Je prosím možné snížit základ daně v odstavci zaplacené členské přispěvky člena odborových organizací, o náš členský příspěvek do lékárnické komory? Na internetu kolují různé informace o Lékařské komoře, a jiných komorách atd., ráda bych se dopátrala odpovědi, jak je to s naší komorou. Děkuji za odpověď. Synková


Členský příspěvek do ČLnK  není příspěvek odboráře odborové organizaci ve smyslu § 15 odst. 7 ZDP, a proto o tento příspěvek základ daně snížit nelze. Pokud však jste OSVČ a neuplatňujete výdaje paušální částkou, je pro Vás zaplacený členský příspěvek do ČLnK výdajem na dosažení a udržení příjmů dle § 24 odst. 2 písm. d) ZDP v platném znění.

Ing. Miroslav Mitáš
daňový poradce
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?