Dobrý den, ve faktuře za duben mi ČPZP snížila úhradu za Penester tbl 90x5mg(VZP 0107595) z požadovaných 820,40 Kč na 701,47 Kč. Na můj dotaz z jakého důvodu,mi bylo odpovězeno: "Tento LP má typ cenové regulace OP, zde institut doprodejů neplatí. Podle čl. 5 odstavce 7 Cenového předpisu 1/2013/Far V případě vykonatelnosti maximální ceny na základě rozhodnutí Ústavu nebo v případě snížení maximální ceny na základě zákona je každá osoba vykonávající obchod povinna do tří měsíců ode dne vykonatelnosti rozhodnutí, kterým se snižuje maximální cena, nebo ode dne účinnosti zákona, na jehož základě došlo ke snížení maximální ceny, upravit cenu regulovaného léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely tak, aby při další distribuci a výdeji nepřekročila limit stanovený vykonatelným rozhodnutím, kterým se maximální cena stanovila, nebo maximální cenu sníženou na základě zákona." Přípravek jsem naskladnila 11.12.2012 a vydala 15.4.2013. Mám dojem, že změna ceny byla v číselníku k 1.4. Opravdu nemám nárok na tříměsíční doprodej?


Nejenže máte nárok na tříměsíční doprodej. To dokonce i podle stanoviska MZd. Všeobecně už začíná být přijímán i fakt, že u regulace OP a DNC dokonce není doba doprodejů omezena ani třemi měsíci. Vámi popisovaný případ je příkladem extrémního nepochopení cenového předpisu ze strany ČPZP. Té nedochází, že tato cenová regulace dopadá na výrobce, ale ne na lékárny. A z ustanovení o doprodejích do 3 měsíců u maximálních cen pak chybně dovozuje, že když je v něm zmíněna jen cena maximální, tak to znamená, že u regulace OP není ani tato možnost. Přitom je to ale obráceně. U regulace OP je možnost doprodeje neomezená. MZd doprodej do cenového předpisu opomnělo uvést, a následně se snažilo situaci zachránit vydáním vysvětlujícího stanoviska. To sice bylo odbornou veřejností mlčky přijato, ale nemění to nic na tom, že je v rozporu se zněním cenového předpisu. Vám by ale toto stanovisko mohlo pro argumentaci s ČPZP pomoci, a proto jej celé přikládám. Z něj je pro Vás stěžejní tato část: „MZ se domnívá, že i na případ oznámené ceny, resp. ceny regulované věcným usměrněním se vztahuje úprava doprodejů dle ustanovení § 7 odst. 1 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, obdobně jak je výslovně uvedeno pro případ maximálních cen v čl. V odst. 7 cenového předpisu. Každý ze subjektů vykonávajících obchod je povinen do 3 měsíců od změny oznámené ceny (publikace v Seznamu) upravit cenu léčivého přípravku tak, aby takto věcně usměrněnou cenu nepřekračovala.“. Znovu opakuji, že s tímto výkladem nesouhlasím a tvrdím, že lékárna může doprodávat bez omezení. Kdyby Vám ČPZP nechtěla úhradu doplatit ani po předložení stanoviska MZd, spojte se se mnou na čísle 777971071.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík


Stanovisko MZd

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?