Prosíme o radu, zda má tento gel smysl, o způsob přípravy a způsob uchovávání a dobu použitelnosti. Děkujeme urea, glyceroli 25% aa5,0;Olivea olei raf 54,0;polysorbati80 1,0; gelati carbomeri0,7% ad 100. Pokoušeli jsme se to připravit ze sonogelu, ale je to vlastně tekuté a ani ne gelové


Příprava Gelu s ureou 5% je uvedena v knize Z. Sklenář: Magistraliter receptura v dermatologii.
 
V karbomerovém gelu se rozpustí urea, přidá se glycerol, polysorbát 80 a promísí se. Pak se po malých částech (2-5 g) a za náležitého promísení  přidává olivový olej. Příprava probíhá za obyčejné teploty a vzniklý přípravek má stejnorodou gelovitou konzistenci.
 
Autor receptury uvádí dobu použitelnosti 3 měsíce a uchovává se v kelímku, tubě, nebo širokohrdlé lékovce. Pokud se dodržují hygienické zásady při přípravě, Gel s ureou 5% se uchovává 3 měsíce při teplotě místnosti. Jinak doporučuji  teplotu 2-8°C při uchovávání déle než 1 měsíc.
 
Neznám složení sonogelu, který jste použila, ani zda má certifikát jakosti (atest) a smí být použit k přípravě léčivých přípravků.  
Atestované vehikulum pro přípravu gelu vede Fagron (500 nebo 1000 g množství) pod názvem Carbopolový gel.
 
PharmDr. Jan Hašek

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?