Dobrý den, jelikož Ústavní soud zrušil povinnost ,,přeregistrace", domnívala jsem se, že tím je všechno skončeno. Jelikož jsem už žádost krajskému úřadu podala, požádala jsem o vrácení 1.000,-Kč. Jaké bylo moje překvapení, když mi zavolala pracovnice krajského úřadu s tím ,že Ústavní soud povinnost nové registrace zrušil, ale že nezrušil ostatní povinnosti, které ke krajskému úřadu máme, a že je v mém zájmu a pro mé dobro v řízení pokračovat, neboť jsem povinna mít všechny dokumenty, které krajský úřad požaduje v pořádku. Považuji to za nátlak ze strany krajského úřadu, na který nemají právo s cílem ponechat si 1.000,- Kč. Chtěla bych vědět, zda má krajský úřad právo v současné době něco takového požadovat. Registraci našeho nestátního zdravotnického zařízení vydal okresní úřad v roce 1998. Pracovnice se ve mně snažila vyvolat pocit, že registrace je již stará, a že určitě není něco v pořádku.
S tímto přístupem už jsem se setkal. Nenechte se přesvědčit a trvejte na zastavení řízení. Nevím, jakou formou jste o něj žádala. Nestačí jen požádat o vrácení zaplaceného správního poplatku. Musíte výslovně vzít svou dříve podanou žádost zpět (vzor žádosti zde: https://lekarnici.cz/vzor-zadosti-o-zastaveni-rizeni-o-preregistraci/ ). Ústavní soud přeregistrace zrušil právě proto, aby byli provozovatelé zdravotnických zařízení ušetřeni zbytečného řízení o udělení oprávnění. Vaše registrace je v pořádku, můžete na ni svou lékárnu provozovat. Jestli má krajský úřad pocit, že něco není v pořádku, může Vás zkontrolovat. Protože ale ví, že mu zákon neumožňuje Vás takřka k ničemu donutit, zkouší to tímto nevhodným způsobem.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?