Garasone gtt – náhrada

Garasone gtt – náhrada

Dobrý den, šlo by přípravou MS nahradit stále nedostatkové kapky Garasone? Případně i náhradou za jiné suroviny s podobnou účinností, které by šlo technologicky do kapek zpracovat? Díky, Mgr.Kuželová, Teplice

HVLP Garasone obsahuje betamethason ve formě rozpustné soli a jedná se tady o vodný roztok, který lze použít k aplikaci do očí i do ucha.

Pro magistraliter přípravu máme k dispozici pouze betamethason-dipropionát, který se rozpouští v lihu, isopropylalkoholu, popř. v propylenglykolu.
Gentamicin-sulfát je vysoce hydrofilní a rozpouští se pouze ve vodě. Z uvedeného vyplývá, že je možné připravit vodně-alkoholové roztoky, které lze použít pouze jako ušní kapky.
 
Ušní kapky s gentamicinem a betamethasonem
Rp.
Betamethasoni dipropionatis . . . 0.01
Gentamicini sulfatis . . . . . . . . . . 0.05
Propylenglycoli . . . . . . . . . . . . . . 0.5
Alcoholis isopropylici . . . . . . . . . 3.0
Aquae purificatae . . . . . . . . ad 10.0
 
 
Obsahují 0.3% gentamicinu (baze) a 0.1% betamethason-dipropionátu (odpovídá 0.078% betamethasonu), pH přípravku je asi 4.8-5.0. 
Koncentrace betamethasonu je sice mírně nižší než v HVLP, avšak isopropylalkohol zlepšuje penetraci oproti čistě vodnému roztoku.
 
Postup přípravy je důležité zachovat:
 
Gentamicin-sulfát se rozpustí v 1 g vody. V další kádince se betamethason-dipropionát rozpustí v isopropylalkoholu, přidá se propylenglykol a případně se doplní odpařené množství isopropylalkoholu. Po rozpuštění betamethason-dipropionátu se po částech přidá 5.5 g vody; roztok musí zůstat čirý. Nakonec se k roztoku betamethason-dipropionátu přidá vodný roztok gentamicin-sulfátu. Přípravek musí zůstat čirý.
Přeplní se do lékovky s tmavého skla s kapátkem.

PharmDr. Jan Hašek

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?