ÚHRADY vlhké hojení ran

ÚHRADY vlhké hojení ran

Dostali jsme informaci,že od 1.4.lze předepisovat prostředky vlhkého hojení ran první 3. měsíce léčby bez schválení RL. Prosím o sdělení,zda se jedná jen o přípr.f.Hartmann nebo i jiné a jak zadám do PC,když mají v číselníku příznak"Z"


Změna úhrady prostředků pro vlhké hojení ran od 1. 4. 2012 se netýká pouze jednoho výrobce, ale všech. Podmínky, za jakých zdravotní pojišťovny tyto prostředky hradí, jsou uvedeny v Metodice Číselníku VZP - ZP verze 860 účinné od 1. 4. 2012 na straně č. 5:
 
"Pojišťovna hradí:
  • prostředky pro vlhké hojení ran – krytí gelové – nejvýše do rozměru 12 x 12cm, úhrada do výše 160,- Kč za 1 kus (při léčbě delší než 3 měsíce po schválení revizním lékařem – RL),
    • preskripce možná na základě delegace i lékařem odbornosti PRL,
    • ze systémových důvodů je v poli LIM uvedeno označení „Z“, přičemž první 3 měsíce je úhrada indikované léčby potvrzována bez doložení zdůvodnění ošetřujícího lékaře (žádanka je s popisem lokalizace, pro kterou je ZP určen) a bez posouzení medicínské indikace RL (datum léčby je počítáno od data prvního předpisu ZP na poukazu)
    • v případě pokračování léčby po uplynutí 3 měsíců probíhá schvalování RL standardním způsobem"
 
Metodiku lze nalézt na webových stránkách VZP zde.
 
Prakticky to znamená následující:
  1. Při zahájení léčby je vypsán poukaz a současně žádanka pro revizního lékaře. Poukaz se automaticky považuje za schválený, žádanka slouží pro evidenci data zahájení léčby. Při výdeji se vyznačí "schváleno revizním lékařem" (dle příslušného lékárenského SW).
  1. Při léčbě delší než 3 měsíce je již potřeba standardní schválení revizním lékařem.
 
Poznámka: Z výše uvedeného vyplývá potencionální problém.  Při výdeji v lékárně nebude vždy možné ověřit, jestli je krytí předepsáno v souladu s  omezením uvedeném v číselníku VZP.  V takovém případě bude ČLnK prosazovat názor, že nesprávná preskripce je záležitostí předepisujícího lékaře, nikoli vydávající lékárny.
 
 
Mgr. Martin Mátl

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?