Dobrý den, v metodickém doporučení pro nakládání s odpady ve zdravotnicví z července 2008 je uvedeno-čl. 6.2. že se odpady odstraňují denně. Dosavadní praxe byla taková, že se volala firma k likvidaci vrácených léčiv až po té, co byla nádoba naplnena. Že prý denní odstraňování se týká pouze infekčního odpadu. Jak tedy správně postupovat_? Z ambulancí a oddělení nemocnice jsou prošlá léčiva přinášena k nám do lékárny. máme tedy tentýž den zajistit jejich likvidaci, nebo je můžeme skladovat do naplnění kapacity kontajneru?
O jaké jde metodické doporučení? Je ještě stále platné? Na webu Ministerstva životního prostředí, kam by teoreticky mělo patřit, není mezi metodickými doporučeními uvedeno: http://www.mzp.cz/cz/metodicke_pokyny_legislativa
 
Požadavek na denní odstraňování odpadu je dáno vyhláško 195/2005, , kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče. Tato část se na likvidaci nepoužitelných léků v lékárně nevztahuje.
 
Mgr. Hana Šnajdrová
 
§ 10
Úklid prostor zařízení léčebně preventivní péče a ústavů sociální péče
(5) Veškerý odpad se odstraňuje denně, odpad vznikající u lůžka pacienta bezprostředně. Nebezpečný odpad6) se ukládá do oddělených krytých nádob, nejlépe spalitelných, popřípadě do uzavíratelných obalů. Drobný odpad, včetně jednorázových jehel, se ukládá do pevnostěnných, uzavíratelných a spalitelných obalů bez další manipulace. Maximální doba mezi shromážděním odpadu a konečným odstraněním odpadu je v zimním období 72 hodin a v letním období 48 hodin. V případě delších intervalů odvozů ke konečnému odstranění musí být odpad ze zdravotnických zařízení skladován při nízkých teplotách ve skladu k tomuto účelu zřízeném. Teplota pro skladování anatomického a infekčního odpadu nesmí překročit rozmezí mezi 3 - 8 st.C. Vysoce infekční odpad musí být likvidován v přímé návaznosti na vznik odpadu certifikovaným technologickým zařízením.

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?