Recepty bez uvedenia počtu tabliet + recepty bez uvedenia dávkovania

Recepty bez uvedenia počtu tabliet + recepty bez uvedenia dávkovania

Dobrý den. Je ešte novšia vyhláška o předpisování liekov než 58/2008. Vraj poisťovne vracaju recepty s davkovanim ad usum proprium... + jak je to s vydavanim lieku, ak lekár nevypíše počet tabliet? Už sa nemusi dávat najmenšie balenie? O aký právny predpis sa mam opriet? Ďakujem za odpovede.
Vyhláška „o předepisování“ se sice novelizovala, ale pro Vámi uváděný případ nikoliv (správné číslo je 54/2008 Sb.,  novely byly 405/2008 Sb., a č. 177/2010 Sb.).
 
Vyhláška nezná dávkování Ad usum  proprium, tedy lékař i v případě preskripce pro sebe musí dávkování vyznačit, pokud se jedná o předepsání většího počtu balení a tedy kontroly oprávněnosti výdeje na 3 měsíce, nezbývá, něž dávkování ověřit a doplnit.
 
Správný předpis musí obsahovat mimo jiné i velikost balení. Není-li uvedena, opět nezbývá, než správnou velikost balení ověřit, doplnit. Automatické pravidlo – není-li uvedeno, vydá se nejmenší – neplatí, stejně tak dávno neplatí pravidlo – není-li uvedena síla, vydám nejslabší.

 


Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?