Na jak dlouho je možno předepsat léky?

Na jak dlouho je možno předepsat léky?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jak dlouho může lékař předepsat léky na běžný (ne opakovací) recept. Žiju v domění, že lékař může předepsat léky na běžný recept na tři měsíce. Máme totiž problém s jedním panem doktorem, který běžně předepisuje pacientům léky na jeden recept i na půl roku. Také by mě zajímalo, jestli by v případě překročení té stanovené doby pojišťovna účtovala ty léky, které jsou "navíc" lékaři, nebo by vrátila recept lékárně, které léky vydala. Děkuji za odpověď. B.Fialová
Předpokládám, že řešíme léky hrazené zdravotní pojišťovnou. 
Lékař může předepsat na jeden recept léky do doby další kontroly, nejdéle však na dobu 3 měsíců. Toto je povinnost lékaře (vyhl. č. 54/2008 Sb., § 5, odst. 2).
Lékárník pak má povinnost vydat v případě předepsání více balení jen tolik balení, které pokryjí terapii na 3 měsíce (vyhl. 84/2008 Sb., § 10, odst. 3), písm. e). 
Z výše uvedeného vyplývá: lékař nedodržuje platné předpisy. Pokud však lékárník vydá více balení, než přísluší, má pojišťovna právo lékárně zkrátit platbu – a také tak v rámci své kontrolní činnosti běžně činí. Povinnost lékárníka je daná a nelze ji obejít. Lékař má možnost řešit – např. formou opakovacího receptu (event. případně vystavením více receptů, neboť omezení na 3 měsíce se vztahuje k jednomu receptu, resp. jednomu výdeji na opakovací recept).

 

Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?