Maximální dávka – ginkgo biloba

Maximální dávka – ginkgo biloba

Dobrý den, měl bych zde spíše odborný dotaz. Firma Australian Remedy nabízí přípravek Gikgo 2500 mg viz http://www.australianremedy.cz/cz/ginkgo/. Jako farmaceutovi mi vrtá hlavou, zda je v pořádku uvádět na trh doplněk stravy, který obsahuje 2500 mg výtažku z gingko biloba, když registrované léky obsahují maximálně 120 mg? Případně prosím o odkaz, kde by se to dalo ověřit. Díky moc. PharmDr. Tomáš Arndt lékárna Aurelis Praha
Odkaz, kde by se to dalo ověřit, se nabízí sám na uvedených webových stránkách firmy Australian Remedy http://www.australianremedy.cz/cz/ginkgo/. Podle charakteru zpracování této stránky je zcela jasné, že jde o komerční snahu. Suchý extrakt z listu Ginkga v množství 2500mg by měl mít definován obsah účinných látek, jinak se tam může slisovat cokoliv. V běžném článku Gingio je uvedeno (viz AISLP)
 
DI: 80 mg standardizovaného extraktu odpovídá 17,6-21,6 mg flavonových glykosidů a 4,0-5,6 mg terpenových laktonů (gingkolidů, bilobalidu).
120 mg standardizovaného extraktu odpovídá 26,4-32,4 mg flavonových glykosidů a 6,0-8,4 mg terpenových laktonů (gingkolidů, bilobalidu).
Zkuste si tedy zavolat příslušné firmě a požádat je o definování množství těchto látek v jedné jejich tabletě a pak teprve můžete uvažovat o nějakém srovnávání.


PharmDr. Marie Zajícová
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?