Dobrý den, proč se esomeprazol dávkuje v dvojnásobném množství než omeprazol? Děkuji za odpověď. A. Zdráhalová
Zavedení esomeprazolu do klinické praxe provázelo značné množství debat a kontroverzí - Astra nahradila svůj originální omeprazol pod názvem LOSEC po vypršení patentu v roce 2011 novým originálním S-enantiomerem omeprazolu, který nazvala NEXIUM. Dávkování však doporučovala v podstatě shodné jako u omeprazolu směsného, ale zmiňovala vyšší efektivitu. Nyní, když vypršel patent také u esomeprazolu, tak tato diskuze zase vyplývá znovu na povrch. Přikládám odkaz na docela pěknou informaci přímo na Wikipedii, která je veřejně přístupná - ostatní firmení materiály totiž neuvádějí srovnávací detaily http://en.wikipedia.org/wiki/Esomeprazole
Konkrétně v praxi lze tedy říci, že dávkování u obou účinných látek je shodné, u esomeprazolu bývá dokonce uváděno vyšší, u GERD (erozivní ezofagitida) se vždy dávkuje minimálně po 40mg rovněž u obou - v této indikaci však často u pacienta následuje chirurgické řešení. V parietálních buňkách žaludeční sliznice se obě účinné látky metabolizují na stejný produkt. Jedinou výhodou může být snížení interindividuální variability účinnosti, která je bohužel kvůli genetickému polymorfismu u omeprazolu poměrně velká. Týká se to však více populace asijské, u nás v Evropě je těch rychlých metabolizátorů daleko méně. Ani tato skutečnost však nebyla dostatečně doložena velkými studiemi. Jedinou výhodou v našich podmínkách tedy je aspoň to, že není výrazně dražší než omeprazol.
Jen pro zajímavost, jaké rozdíly v účinnosti mohou být mezi různými živočišnými druhy: u lidí je účinnější S-forma, u krys R-forma a u psů obě formy stejně.

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?