CENOVÁ REGULACE PZT

CENOVÁ REGULACE PZT

Dobrý den, prosím, je pro konečnou cenu PZT v lékárně závazná maximální cena (MFC dle SÚKL)nebo pouze celková marže? Konkrétně např. lýtkové punčochy: MFC 424.90, po započtení marže 25% 445Kč. Případně podle které normy. Moc děkuji, Mgr. Kratochvílová
Pro lékárnu je závazná pouze obchodní přirážka dle Cenového předpisu pro zdravotnické prostředky. Přesto může být vhodné v případě rozporu mezi cenou vypočítanou dle platné obchodní přirážky a cenou uvedenou v číselníku VZP  obrátit se na VZP nebo příslušného výrobce a pokusit se získat vysvětlení (ve snaze předejít případným problémům s proplacením úhrady).
 
Podrobné vysvětlení pravidel cenové regulace přikládám níže:
 
Cenová regulace zdravotnických prostředků (ZP) dle předpisů
 
Podle zákona o cenách a zákona o působnosti orgánů ČR v oblasti cen patří kompetence v oblasti regulace cen ZP Ministerstvu zdravotnictví. Zákon o veřejném zdravotním pojištění se regulací cen ZP nezabývá. Ministerstvo zdravotnictví vydává Cenový předpis a Cenové rozhodnutí (! Cenový předpis a Cenové rozhodnutí jsou dva rozdílné dokumenty s rozdílným významem). Od 1. 1. 2012 je účinný nový Cenový předpis Ministerstva zdravotnictví pro zdravotnické prostředky. Základní princip je možné popsat následovně: Zdravotnické prostředky jsou regulovány
·         na úrovni ceny původce věcným usměrněním ceny (to znamená, že v příslušném Cenovém předpise je uvedeno, co může a nesmí výrobce započítat do své ceny) a
·         na úrovni distribuce, myšleno včetně lékárny, regulovanou obchodní přirážkou.
Regulaci ceny původce nepodléhají všechny ZP. Zdravotnické prostředky uvedené v Cenovém rozhodnutí podléhají regulaci pouze obchodní přirážkou. Nejnovější Cenový předpis zrušil dosud platné Cenové rozhodnutí a nové nebylo dosud publikováno. To znamená, že do vydání nového Cenového rozhodnutí podléhají všechny ZP regulaci ceny původce věcným usměrněním ceny a regulaci obchodní přirážkou.
 
Cenový předpis uvádí, že výrobce, jehož výrobek podléhá regulaci ceny původce, si sjednává cenu dle pravidel v Cenovém předpise. Není ale uvedeno s kým ji sjednává. Dále je uvedeno, že si výrobce počítá cenu průběžně sám. Výrobce má povinnost informovat zdravotní pojišťovny o nejvyšší ceně, za kterou dodával ZP v uplynulém roce.
 
V žádném právním předpise není uvedeno, že někde vzniká a někdo publikuje seznam ZP s uvedením regulované ceny původce.
 
Každý distributor má povinnost informovat svého odběratele, kromě konečného spotřebitele, o ceně původce a o uplatněných obchodních přirážkách.
 
Cenová regulace ZP v praxi
 
VZP vydává číselník ZP, který obsahuje údaje o výši a podmínkách úhrady a také údaj v kolonce MFC označený jako „maximální cena koncipovaná ke konečnému spotřebiteli“. Tento číselník je jediný zdroj informací o regulované ceně ZP, bohužel jeho závaznost není dána žádným předpisem.
 
Pro lékárnu je nepochybně závazná maximální obchodní přirážka. Základ pro její výpočet je cena výrobce uvedená na dodacím listě. Možnost ověřit správnost ceny původce prostřednictvím veřejně přístupného dokumentu není. Určitým vodítkem může být právě MFC (maximální cena koncipovaná ke konečnému spotřebiteli) uvedená v číselníku VZP.
 
Mgr. Martin Mátl
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?