Dobrý den pane doktore Sklenáři,pacientka se na nás obrátila s žádostí o přípravu "zásadité směsi", složení: Na phosphoricum 10g, K bicarbonicum 10g, Ca carbonicum 100g, Na bicarbonicum 80g, Mg carbonicum 50g. Sehnali jsme Natrii hydrogenophosphas dodecahydricus a Natrii hygrogencarbonas. Nejsme si jistí starým názvoslovím, lze použít hydrogensoli místo nehydrogenovaných? A navážky poté přepočítat pomocí molární hmotnosti? Již jste se s podobnou recepturou setkal? Zajímal by nás Váš názor , internista nás od přípravy zrazuje. Předem děkujeme, Mgr. Iva Kratochvílová a kolektiv Lékárny U Nemocnice Čáslav
Dobrý den, Natrii phosphas není to samé co Natrii dihydrogenphosphas či Natrii hydrogenphosphas. Hydrogen a dihydrogen fosforečnany reagují ve vodném roztoku kysele, kdežto fosforečnan sodný zásaditě. Možná někteří pamatují, že hydrogenfosforečnanům se říkalo "střední" a dihydrogenfosforečnanům "kyselý". Fosforečnan sodný bych za hydrogensoli nenahrazoval, to spíše použít fosforečnan vápenatý, Calcii phosphas.
Kalium bicarbonicum je hydrogenuhličitan draselný, Kalii hydrogencarbonas, který není dostupný jako atestovaná surovina, jen jako chemikálie p. a. Rozhodně nelze zaměnit za Kalii carbonas, uhličitan draselný.
Natrium bicarbonicum je hydrogenuhličitan sodný, Natrii hydrogencarbonas.
 
Nejste první, co se na to ptá, s požadavky lidí na tuto směs jako by se roztrhl pytel. Mají ten rozpis z různých knížek, leccos lze nalézt i na internetu. Od pacientky mám informaci, že např. v Německu to připravují... Jistý pacient dokonce donesl kelímek s uvedeným složením, prášek mu připravili v jedné nemocniční lékárně v ČR. Zda tam opravdu dali všechny uvedené suroviny, zda byly s všechny s atestem, netuším. Také je možné, že provedli příslušnou "substituci" nedostupných substancí, a pacient byl přesto spokojen...
Jinak s internistou bych si dovolil souhlasit 🙂
 
PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D., MBA
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?