Dobrý den,ráda bych zjistila,jestli je možné,že by v lékárně nebyla povinnost zaměstnávat uklízečku či sanitářku.Měli bychom být schopni doložit,že je vyčleněna samostatná osoba?Děkuji,B.Čásová,Třešť


Právním předpisem není nikde dáno, že by musela být v lékárně zaměstnána uklízečka a sanitárka. 
Obecně je dáno, že musí být zdravotnické zařízení náležitě personálně vybaveno. A pracovníci samozřejmě mohou vykonávat ty činnosti, k nimž mají oprávnění. Je také zřejmý požadavek, že musí mít lékárna dostatečný počet kvalifikovaných pracovníků  (lékárníků a farmaceutických asistentů), aby mohla pokrýt celou provozní dobu a poskytovat náležitou péči. 
Činnosti sanitářky a uklízečky musí být samozřejmě zajištěny, může je vykovávat i osoba s jinou (vyšší) kvalifikací.

Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?