CEFUROXIM DÁVKOVÁNÍ

CEFUROXIM DÁVKOVÁNÍ

Dobrý den, z chirurgické ambulance nám chodí recepty s dávkováním Cefuroximu 500mg 1tbl po 8 hod. Když jsme to konzultovali s lékařem, odpověděl, že chce zvýšenou dávku a že na tomto dávkování trvá. Prosím lze takové dávkování použít? Děkujeme, Lékárna U Nemocnice Čáslav
Dávkování Cefuroxim axetil pro perorální použití se uvádí pouze co 12 hodin v dávce 250 - 500mg - podle typu infekce, původce atd. Vyšší dávkování je uváděno pouze v případě parenterálního podávání - rovněž podle původce a typu infekce (i v případě jednorázového přeléčení kapavky se uvádí 1,5g injekčně). Nezdá se tedy nutné podávat 500mg co 8 hodin. Pokud k tomu má pan doktor závažný důvod a ví, co činí, s ohledem na charakter substance se nemusíte obávat intoxikace, protože cefalosporiny obecně mají široký terapeutický index. Asi bych se s ním ale pustila do debaty o nezbytnosti jeho počínání.

PharmDr. Marie Zajícová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?