Dobrý den, prosím o právní výklad otázek: 1) Je-li lékař nesmluvní a chce dát pacientovi léčiva související s výkonem (např. antibiotika), lze mu dát krabičku antibiotika s tím, že za ní nevybere žádnou částku, protože ta je např. v rámci částky, kterou pacient zaplatil za ošetření u daného nesmluvního lékaře? 2) Lékař, smluvní, psychiatr, jehož někteří (zdůrazňuji)pacienti jsou nespolehliví a on potřebuje mít jistotu, že si daný lék vyzvedne, může jim přímo v ordinaci vydávat léčivé přípravky (jedná se o 2 druhy LP) a recept následně předá do lékárny? Jestliže je toto v rozporu s právními předpisy, jak tedy tuto situaci řešit?Ústavní péče není indikovaná.Jak tedy zajistit, že pacient si dané léky skutečně vyzvedne? Děkuji
Otázka 1
Je-li lékař nesmluvní a chce dát pacientovi léčiva související s výkonem (např. antibiotika), lze mu dát krabičku antibiotika s tím, že za ní nevybere žádnou částku, protože ta je např. v rámci částky, kterou pacient zaplatil za ošetření u daného nesmluvního lékaře?
Pokud tím „lze mu dát krabičku“ míníte to, že „mu“ znamená lékaři a ten kdo dává, je lékárna, pak nelze. Výdej musí proběhnout v lékárně, v případě ATB navíc oproti předloženému receptu. Nesmluvnímu lékaři nic nebrání ve vystavení receptu s poznámkou „Hradí nemocný“.
 
Otázka 2
Lékař, smluvní, psychiatr, jehož někteří (zdůrazňuji)pacienti jsou nespolehliví a on potřebuje mít jistotu, že si daný lék vyzvedne, může jim přímo v ordinaci vydávat léčivé přípravky (jedná se o 2 druhy LP) a recept následně předá do lékárny?
Ani tento postup není možný. Nespolehlivost navíc není odpovídající argument. Ani samotné vyzvednutí není u nespolehlivého pacienta zárukou, že lék bude i užívat. A to lékař také nedokáže ovlivnit.
 
Otázka 3
Jestliže je toto v rozporu s právními předpisy, jak tedy tuto situaci řešit?
Zajistit to, že si pacient léky skutečně vyzvedne, nelze. Je věcí svobodné volby, a to i u psychiatrického pacienta, zda si léky vyzvedne a co s nimi následně učiní. Skutečně obětavý lékař může doprovodit svého pacienta do lékárny.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?