Prodej léků – nařízení

Prodej léků – nařízení

Dobrý den, existuje pro lékárny nařízení,jímž je přikázáno prodej léků za hotové na jedné pokladně a na jiné pokladně výdej léků na recepty? Prosím o sdělení zda tak je nařízeno. Vůči těm, kteří stojí dlouhou frontu u pokladny na recepty by to bylo diskriminující. A přitom později přicházející k nákupu za hotové, jsou obslouženi daleko dříve. Ti, kteří stojí frontu na recepty přinášejí lékárně násobně více peněz, a jsou navíc diskriminováni vůči těm druhým. Existuje-li výše uvedené nařízení domnívám se, že je nutné je změnit právě lékárnickou komorou. Jde o jasnou diskriminaci.Moje dřívější zkušenost byla taková, že na jedné pokladně se účtovalo obojí. Lékárna mne informovala, že to nyní nelze, mohla by být sankcionována. V demokratické zemi je diskriminace zákony zakázána. Díky za odpověď.

Nařízení, na které se ptáte, neexistuje. Přesto je rozdělení výdejních míst v lékárně na léčivé přípravky na recept a na léčivé přípravky volné (míněno bez nutnosti předložit lékařský předpis) opodstatněné. Léky na recept jsou oprávněni vydávat pouze lékárníci, tedy vysokoškolsky vzdělaní farmaceuti. Volné prodejné léčivé přípravky mohou vydávat farmaceutické asistentky. U každého z výdejních míst tak v lékárně pravidelně stojí kvalifikací rozdílní pracovníci. Ačkoliv se Vám zdá nespravedlivé, že ve frontě s receptem čekáte déle než pacienti na volném výdeji, je vyčleněním volného výdeje ve skutečnosti ulehčována práce lékárníkovi, který se může soustředit na výdej léků na recept. Díky tomu i Vy nakonec čekáte na odbavení kratší čas, než kdyby lékárník vydával kromě léků na recept i volné léčivé přípravky.

 

S pozdravem

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?