Odborný zástupce, doplňky stravy…

Odborný zástupce, doplňky stravy…

Dobrý den. Moc bych prosila o radu (nebo odkaz na příslušný právní předpis) v následujících otázkách: - jaké jsou podmínky pro farmaceuta, aby se stal odborným zástupcem lékárny (popř. jestli je stále existence lékárny nemožná bez oborného zástupce) - jaké právní předpisy se pojí s doplňkama stravy (např. TCM, ajurvéda, koloidní stříbro) v lékárnách - pokud by lékárna chtěla prodávat přípravek například ajurvédské medicíny nebo TCM, který dosud není v CR, tak co může udělat pro to, aby ho mohla lékárna dostat na český trh. - právní předpisy týkající se homeopatik. Pokud by lékárna chtěla zavést výrobu homeopatik, co pro to musí udělat. Moc děkuji! S pozdravem Petra Tocháčková

- jaké jsou podmínky pro farmaceuta, aby se stal odborným zástupcem lékárny (popř. jestli  je stále existence lékárny nemožná bez oborného zástupce)

Provoz lékárny musí být zajištěn odborným zástupcem, pokud ji neprovozuje přímo fyzická osoba, která je odborně způsobilá. Podmínky určuje zákon č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, zákon č. 95/2004 Sb., o způsobilosti lékařů, stomatologů a farmaceutů, zákon č. 220/1991 Sb., o komorách a organizační a licenční řád ČLnK.

 

- jaké právní předpisy se pojí s doplňkama stravy (např. TCM, ajurvéda, koloidní stříbro) v lékárnách

Doplňky stravy, potraviny pro zvláštní lékařské účely, ale i běžné potraviny jsou upraveny zejména zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách. Lékárny v tomto ohledu nemají žádné výsadní postavení. Pro bližší seznámení se s problematikou nakládání s potravinami pro zvláštní výživu a doplňky stravy doporučuji webové stránky Státní zemědělské a potravinářské inspekce (http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1004570&docType=ART&nid=11431&chnum=1).

 

- pokud by lékárna chtěla prodávat přípravek například ajurvédské medicíny nebo TCM, který dosud není v CR, tak co může udělat pro to, aby ho mohla lékárna dostat na český trh.

Opět odkazuji na výše zmíněné webové stránky (http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1004570&docType=ART&nid=11431&chnum=4). Při dovozu nových přípravků může dojít ke konfliktu při rozlišení, zda je určitý přípravek potravinou (doplňkem) nebo léčivým přípravkem. Závazné stanovisko podává podle zákona o léčivech SÚKL (§ 13 odst. 2 písm. h)).

 

- právní předpisy týkající se homeopatik. Pokud by lékárna chtěla zavést výrobu homeopatik, co pro to musí udělat.

Homeopatický přípravek se považuje za léčivý přípravek, i když nemá zcela vlastnosti léčivých přípravků a látky v něm obsažené nejsou vždy látkami s prokázaným léčivým účinkem (§ 2 odst. 2 písm. g) ZoL). Podmínky pro výrobu homeopatických přípravků jsou stejné jako podmínky pro výrobu léčivých přípravků obecně. Právní úpravu obsahuje zákon o léčivech.

 

Za zdržení se zpracováním dotazu se omlouvám.

 

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?